Русия изгражда "Хиперлуп" в Москва

Русия изгражда "Хиперлуп" в Москва | StandartNews.com

Москва подписа споразумение с базираната в Лос Анджелис, Калифорния, компания "Хиперлуп Уан" (Hyperloop One) за проучване възможността за изграждане на футуристичната и високоскоростна транспортна система "Хиперлуп" (Hyperloop) в руската столица, съобщи Ройтерс. Системата позволява използване на влак без вагони, движещ се на магнитна възглавница в тръба с понижено въздушно налягане, което води до много слабо триене. Влакът може да се движи със скорост до 1200 км/ч.

"Хиперлуп-ът може драматично да промени живота на 16 милиона души в Московски район", заяви Шервин Пишевар, съосновател на американската компания. "Нашата дългосрочна визия е да работим с Русия за изграждане на трансформиращ нов "Път на коприната" - превозване на товари от Китай до Европа за един ден", добави той. От компанията допълниха, че не е ясно колко ще струва проектът в Москва.

По време на Петербургския международен икономически форум Hyperloop One подписа меморандум за разбирателство със столичната управа и руската фирма The Summa Group, която инвестира в инфраструктурни проекти. Пишевар добави, че вече се разглеждат подобни проекти във Финландия, Швеция, Холандия, Швейцария, Дубай, Лос Анджелис и Великобритания.
"Хиперлуп" концепцията е на американския бизнесмен и собственик на "Тесла" Илон Мъск и датира от 2013 г. Предлаганият от него проект включва разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско да се взема за 30 мин. Все още няма подобна работеща система в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай