Русия и Египет в оръжейни преговори за 2 млрд. долара

Русия и Египет в оръжейни преговори за 2 млрд. долара | StandartNews.com

Кайро. Руските министри на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу пристигнаха за разговори в Египет. Предполага се, че те ще включват и обсъждане на оръжейни сделки. Това е първото руско високопоставено посещение в Кайро от десетилетия, предаде Би Би Си.

Според данните сделките може да достигнат стойност от около два милиарда долара.

Трескавата дипломатическа дейност идва след решението на американския президент Барак Обама да спре оръжейните доставки за Египет заради разногласия с режима в страната. Местният вестник „Ал Уафд" описва срещата между руски и египетски представители като „историческа".

Преди визитата Сергей Лавров посочи пред журналисти, че в последните две години Русия винаги е показвала подкрепата си за демократичните промени в държавата.

„Убедени сме, че Египет ще преодолее настоящата криза и ще помири всички политически, етнически и религиозни прослойки в обществото", каза руският външен министър.

През седмицата египетският военен министър Набил Фахми потвърди, че се обмислят руски оръжейни доставки.

Предположението се потвърждава и от факта, че в делегацията на Русия има и членове на държавната оръжейна компания Рособорон експорт, която отговаря за износа на оръжия и бойна техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай