Русия е затворила границата си за стоки от Украйна

Русия е затворила границата си за стоки от Украйна | StandartNews.com

Киев. Руските граничари са засилили проверките на стоки, които влизат от Украйна, заявиха служители от митническите служби в четвъртък, предаде Ройтерс.

"Руските митници за увеличили митническите проверки, като действат по информация за възможни опити да се внесе контрабанда от Украйна, включително оръжия," каза Дмитрий Котиков, митнически говорител .

Отделно от това, службите за сигурност на Русия заявиха, че полицията е арестувала няколко руснаци и украинци, обвинени в контрабанда на оръжия за Северен Кавказ от Украйна.

От 22 часа в сряда (полунощ по московско време) Русия практически е затворила границите си за украинска продукция, твърди агенция УНИАН, позовавайки се на превозвачи и участници на пазара.

Камионите с украински стоки просто не се пропускат през граничните пунктове на Руската федерация. При това на шофьорите не се дават никакви обяснения.

"Просто обръщат камионите и ги връщат в Украйна дори без да правят оглед. Не ни обясняват нищо, не ни показват никакви документи на какво основание не ни пускат", разказва цитиран от изданието превозвач.

Поради това от украинската страна на границата вече са се образували дълги колони от автомобили, медиите в Украйна започват да говорят за транспортен колапс в района.

Най-застрашени са собствениците на парникова продукция и работещите с тях търговци и превозвачи. Някои от тях реализират в Русия половината от произведеното в парниците. Ако блокадата се окаже трайна, това автоматично ще срине цените на много плодове и зеленчуци в Украйна, ще докара до фалит производители и ще удари пазара.

"Украйна няма да започне търговска война с Русия и се надява да използва Световната търговска организация за разрешаване на всякакви такива спорове, инициирани от Русия", заяви посланикът на Украйна в Женева на пресконференция в четвъртък.

"Ние сме много заинтересовани да имаме нормални търговски отношения с Русия", каза Юрий Клименко, като добави, че очаква Русия да ограничи търговията след анексирането на Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай