Русия втвърди позицията си срещу България

Захарова ни обвини, че пренаписваме историята

Русия втвърди позицията си срещу България | StandartNews.com

Русия втвърдява позицията си срещу България като отговор на острото изказване на българския външен министър Екатерина Захариева за "щиковете на Съветската армия”, които „донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии”.

"България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т.нар. репресии, това е опасна тенденция", заяви говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в интервю за ТАСС, предава БТА.

Руските медиите вече излязоха със серия от  антибългарски коментари, а историк призова по радио „Говорит Москва” да се органичат чартърите до България, защото „българите наглеят” и трябва да се „отрезвяват”.

Днес реакцията от Захарова не закъсня. Тя коментира темата във Владивосток на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин.

Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции. Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия,нашето посолство реатира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята”, каза Захарова. Това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна", казва още тя.

Повод за скандала стана организирана от посолството на Русия изложба със заглавие "Освобождението на България", което после бе променено в 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Политическият скандал бързо се пренесе и в сферата на туризма. Несебър стана първата арена на сблъсъци между българи и руснаци.

Рускиня публикува вчера в социалните мрежи видео как е блъскана и псувана от служителка в заведение, защото искала да си измие ръцете, а и поискали 1 лев. Днес собственикът на ресторанта обясни, че блъскана е неговата служителка и че безплатна тоалетна има само за гостите, а не за всеки, които се разхожда по улиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай