Русия изобличи Алжир, участвала е във военни маневри в Бешар

Разкритието лъсна в международно интервю на руския външен министър Сергей Лавров

Русия изобличи Алжир, участвала е във военни маневри в Бешар | StandartNews.com

Външният министър на Русия Сергей Лавров разкри в интервю за Russia Today, че неговата страна и Алжир са провели военни маневри в Бешар миналия ноември. „През септември 2022 г. в Русия се проведоха военните учения „Восток 2022“ с участието на алжирски военнослужещи. През ноември 2022 г. руски части взеха участие в командно-щабни учения в провинция Бешар, Алжир“, каза Лавров, коментирайки двустранните отношения.

Казаното от Лавров опровергава изявлението на алжирското министерство на отбраната от 28 ноември 2022 г., разпространено от държавни медии, в което властите в Алжир уверяват, че подобни военни учения няма да се състоят.

Правителството на Абделмаджид Тебун излъга. „Този ​​измамен акт е допълнително неопровержимо доказателство за лицемерието и непостоянството на Алжир, страна, на която не може да се вярва“, казват експерти по Северна Африка.

В допълнение към потвърждаването на маневрите от миналия ноември – наречени „Пустинен щит“ ​​– Лавров също обяви, че двете страни ще проведат военни учения от 16 до 28 ноември 2023 г., също в Бешар, близо до алжирско-мароканската граница.

Въпреки войната в Украйна, Алжир остава основният партньор на Русия в региона. Западните сили обаче притиснаха Алжир да се дистанцира от Москва, а САЩ дори призоваха за санкции срещу правителството на Тебун въз основа на CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции).

Това според анализаторите е причината Алжир да лъже и да се опитва да обърка международното обществено мнение.

Трудната двойна игра на Алжир

„Алжир, заемайки опортюнистична позиция, не искаше да навреди на отношенията си със Запада, неговия основен енергиен клиент, като заблуждаващо обяви отмяната на алжирско-руските маневри“, обясняват те. С нахлуването на Русия в Украйна Алжир се очерта като потенциален енергиен партньор за европейските страни, които се стремят да намалят зависимостта си от руския газ. Въпреки това е много вероятно, подобно на Москва, Алжир да използва газа като политическо оръжие.

Експертите смятат, че тази ситуация потвърждава още веднъж "дилемата, пред която е изправен Алжир". Тебун се опитва да укрепи отношенията със Запада в сектори като енергетиката, като същевременно запази непокътнати своите стратегически и исторически отношения с Русия.

В рамките на този сложен процес обаче балансът на Алжир продължава да се накланя все повече към Москва. „Въпреки предупрежденията към Алжир, политиците в страната остават решени да служат на интересите на Русия, като й предложат стратегически достъп до западното Средиземноморие“, предупреждават анализатори.

Интервюто на Лавров бе дадено няколко дни след посещението в Париж на началника на щаба на алжирската армия генерал Саид Шинкрия. Следователно изявленията му могат да се тълкуват като послание към Запада за неизменния характер на руско-алжирските връзки и съответното сътрудничество между двете страни.

След Шинкрия президентът Тебун трябва да посети Франция през май, когато ще се отбие и в Москва. „Алжир фалшиво ще се представи като необвързана страна и ще се постави на еднакво разстояние между воюващите сили“, прогнозират анализатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай