Рохани: Никога няма да разработим ядрено оръжие

Рохани: Никога няма да разработим ядрено оръжие  | StandartNews.com

Техеран. Иранското правителство никога няма да разработи ядрено оръжие. Това заяви президентът на Иран Хасан Рохани, предаде "Рейтерс".

Пред NBC News няколко дни преди да отпътува за Общото събрание на ООН в Ню Йорк, новият ирански президент заяви, че има пълното право да преговаря за ядрената програма със САЩ и Запада. "Няколко пъти казахме, че при никакви обстоятелства няма да се стремим към направата на оръжие за масово поразяване, включително и ядрено", каза Рохани в отговор на въпрос дали би се отказал от ядрените оръжия.

Ройтерс отбелязва, че коментарите на президента, изглежда, са пореден сигнал за готовност да работи по дипломатично решение за безизходицата със Запада. Вашингтон и съюзниците му са заинтригувани от възможността, но все още предпазливи. САЩ искат да видят решителни действия, които да подкрепят думите на Рохани.

Пред американската телевизия той казва, че тонът на писмото от Обама – част от скорошна кореспонденция между двамата – е бил "позитивен и конструктивен". "Стъпките към едно много важно бъдеще може да бъдат леки и малки", каза Рохани шест дни преди планираната му реч през Общото събрание на ООН, която ще бъде внимателно наблюдавана за евентуални нови дипломатически сигнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай