"Роберт Кох" плаши германците с нов бум на вируса

Германия има регистрирани 156 337 случая на заразени с Covid-19

"Роберт Кох" плаши германците с нов бум на вируса | StandartNews.com

Повишила се е опасността от зараза с коронавирус в Германия, предупредиха от института „Роберт Кох“. Според тях числото R0, което измерва колко души заразява един инфектиран, се е вдигнало от 0,96 на 1,0. Това означава, че всеки заразен с коронавирус, заразява още един.

В началото на март тази стойност беше 3 - един инфектиран заразяваше трима. С пакет от мерки Германия успя да свали това число до под едно, но през последните дни се отбелязва колебание отново нагоре.

Заради повишаването на репродукционното число шефът на института „Роберт Кох“ Лотар Вайлер се обърна към германците с думите: „Не искаме да проиграваме успеха, постигнат досега. Затова нека продължим да спазваме правилата. Не искаме да пренатоварим здравната система." В момента здравната система обаче не е натоварена и дори работи много под капацитета си, уточни той. При показва, че на риска над 1,1, обаче това бързо ще се промени.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди миналата седмица премиерите на отделните федерални провинции да не избързват с мерките за отпускане на карантината и да действат внимателно.

„Разбира се, хората искат завръщане към нормалността. Затова е  важно да продължим да спазваме условието за разстояние между хората от 1,5 метра и избягването на контакти с хора извън семейството“, предупреди още директорът на института „Роберт Кох“.

Германия има регистрирани 156 337 случая на заразени с Covid-19, като по-голямата част от тях - 117 400, вече са оздравели. 39 000 души все още се борят с вируса. Експертите смятат обаче, че нерегистрираните случаи са в пъти повече. 5913 души са починали от началото на епидемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай