Редакторът на "Хюриет" подаде оставка преди изборите в Турция

Редакторът на "Хюриет" подаде оставка преди изборите в Турция | StandartNews.com

Истанбул. Редакторът на един от водещите турски вестници е подал оставка в навечерието на президентските избори в неделя, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува отразяването на новините във вестника, собственост на медийната група Доган.

Правозащитните групи често изразяват загриженост за правителствен натиск върху медиите в Турция.

Опозиционен депутат и медийни доклади свързаха оставката на Енис Бербероглу от вестник Хюриет с този натиск, но от изданието отхвърлиха твърденията като "политически сценарии" и заявиха, че той е напуснал по собствено желание.

"Енис Бербероглу умишлено реши да обяви решението си преди президентските избори, така че да няма политически смисъл в действията му", гласи официалното изявление.

Самият Бербероглу не е коментирал публично.

Ердоган е на път да стане първият популярно избран президент на Турция в изборите в неделя, но хватката му върху властта е поляризирала нацията и повдигна опасения от настъпващ авторитаризъм, коментира Ройтерс.

Ердоган, който отдавна е в противоречие с групата Доган, отхвърля твърденията за ограничения върху свободата на медиите, като каза, че правителството му е засилило свободата на пресата, откакто дойде на власт преди 12 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай