Разпитват президента на Италия за връзки мафия-държава

Разпитват президента на Италия за връзки мафия-държава | StandartNews.com

Днес на разпит в съда се явява италианският президент Джорджо Наполитано. Той е свидетел по мащабно дело за споразумение за ненападение между висшестоящи политици, полицейски началници и мафията, сключено през '90-те години.

За пръв път в историята на италианската република действащ държавен глава свидетелства в съда.

89-годишният Наполитано е президент на Италия от 2006 г. Той председателства долната камара на парламента - камарата на депутатите, от 1992 до 1994 г., когато се предполага, че са се случвали разговорите между висшестоящи политици и босове на мафията. Наполитано не е заподозрян по делото, но се очаква да бъде разпитан за бившия му правен съветник Лорис Д'Амбросо, който оставил писмо до него малко преди да умре от инфаркт през 2012 г. В писмото Д'Амбросо отхвърля обвиненията, че се е опитал да се намесва в разследването за споразумението с мафията с цел да предпази бившия вътрешен министър Никола Манчино.

Делото започна през май 2013 година в Палермо и има за цел да хвърли светлина върху разговорите, водени от длъжностни лица за прекратяване на вълната от атентати в замяна на по-добри условия за някои от излежаващите присъди членове на мафията.

Според обвинението тайните преговори са започнали след убийството на депутата Салво Лима през пролетта на 1992 година и са се засилили след убийствата на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Обвиняеми са 10 души, сред които тогавашният вътрешен министър Никола Манчино и мафиотският бос Салваторе Риина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай