Разобличиха "мозъка" зад българите шпиони на Острова

Има подозрения, че петимата българи са били активни и в Германия

Разобличиха "мозъка" зад българите шпиони на Острова | StandartNews.com

Нови данни изскочиха по делото за шпионаж в полза на Русия, в което обвинени са петима българи във Великобритания. В съдебната зала беше споменато името на един от най-издирваните измамници в света - Ян Марсалек. Той е свързан с една от най-големите финансови измами в Германия. Сега властите на Острова смятат, че той е раздавал поръчки на сочения за мозък на българската група Орлин Русев.

Разследващият журналист Фиделиус Шмид от "Шпигел" посочи в интервю за Нова телевизия, че има подозрения, че петимата българи са били активни и в Германия.

"Случващото се във Великобритания се отнася до много европейски страни. Ян Марсалек е познавал българите от години, съществуват и имейли, в които става дума за проследяване на мобилни устройства. Британските власти смятат, че Марсалек по поръчка на руските тайни служби е инициирал групата, за да бъдат шпионирани и следени хора, но и за да бъде купувано оборудване с цел наблюдение. Марсалек е имал интереси в шпионажа и криптирането, бил е много заинтересован криптографията да присъства в неговата комуникация. Организирал е следенето на журналисти от вестник "Файненшъл таймс". Може да се предположи, че Марсалек е имал връзка с руските тайни служби още преди войната в Украйна", подчерта Шмид.

По думите му компанията на Марсалек Wirecard е била изгряващата звезда на германския пазар за акции. "За много кратко време компанията се разрасна. Предлагаха се услуги от сферата на електронните плащания. Разполагаха с терминали за кредитни карти и предплатени такива, използвани от хора, които не са искали да правят публични потоците си от пари. Тази компания привидно се разрастваше, докато в един момент журналисти от "Файненшъл таймс" не откриват несъответствия. През 2020 г. стана ясно, че 1,9 млрд. са изчезнали или никога не ги е имало. Компанията фалира, а малко след това Марсалек изчезва, първо към Беларус, след това вероятно към Москва", заяви Шмид.

Според него Марсалек е бил отговорен за бизнеса на фирмата в Азия. "Това беше неговата отговорност, целият оборот е минавал през него, когато компанията е фалирала, той е казал, че ще пътува към Азия, за да се погрижи за липсващите пари. Има и имейл за полет до Филипините, който се оказва фалшив, а в действителност е бил в Русия. Германската прокуратура го издирва с международна заповед", обясни журналистът. И допълни, че Марсалек не е избягал сам, а има показания на съучастници, които са признали помагачество при организирането на полета.

"Вярвам, че е имал помощ от своите партньори в руските служби. Марсалек парадираше и се хвалеше с връзките си с тайните служби. Дни след фалита на компанията Wirecard стана ясно, че е разполагал с тайната формула на нервно-паралитичното вещество "Новичок" и я е показвал до хората. Той прекарва по-голямата част от времето си в Русия. Може би руснаците обичат да използват услугите му и искат да го защитят. Българите изглеждат като случайно подбрана група хора, но това не важи за Орлин Русев. Той е довел и други хора, а те не са били квалифицирани и обучени шпиони преди това, придобили са умения постепенно. Трябвало е да следят, шпионират и наблюдават, не са били професионалисти", коментира Шмид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай