Ракета срещна китайския шпионски балон, резултатът изненада

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво

Ракета срещна китайския шпионски балон, резултатът изненада | StandartNews.com

Изтребител F-22 свали с ракета китайския балон, който се носеше във въздуха на САЩ, край бреговете на щата Южна Каролина, предаде Ройтерс.

По този начин приключи драматичната сага, която насочи вниманието към влошаващите се американско-китайски отношения.

"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън.

Той подчерта, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ. Само един изтребител F-22 обаче е изстрелял една единствена ракета AIM-9X и е свалил самолета, съобщи високопоставен американски военен представител.

Балонът е свален на малко повече от 11 км от бреговете на САЩ. Той е бил забелязан за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това отново се е върнал във въздушното пространство на САЩ на 31 януари, уточни американски представител на отбраната.

САЩ съобщиха за първи път открито за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го нарече "явно нарушение" на суверенитета на САЩ.

Министърът на отбраната Лойд Остин съобщи, че балонът се използва от Китай "в опит да извършва наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на САЩ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай