Радикали дават тон в Киев

Ултрадесният лидер на "Свобода" Олег Тягнибог настоява за забрана на кирилицата

Радикали дават тон в Киев | StandartNews.com

Киев. Демонстрациите на Майдана в Киев срещу управлението на президента Виктор Янукович започнаха с мирни призиви за демократична и свободна Украйна, в която политиците и олигарсите да не крадат на поразия за народна сметка, както и за асоцииране на голямата европейска държава с ЕС. Но последвалото развитие на събитията обаче главната роля поеха ултрадесните партии "Свобода" и "Десен сектор"и техните лидери Олег Тягнибог и Димитри Ярош. Те оказаха и оказват силно влияние на последвалите след протестите политически ходове във Върховната Рада, вътрешната и външната политика на Киев. С тях повече или по-малко се съобразяват временния президент и премиер в Киев.

 

Русофоб и антисемит иска Украйна в НАТО

 

Олег Ярославович Тягнибог е ултрадесен политик, избиран три пъти за депутат във Върховната Рада на Украйна. Кандидат е за президент в предсрочните президентски избори. Преди да се установи в Киев като лидер на ултрадясната партия "Свобода" и като депутат във Върховната Рада, продължително време е работил в Лвовския областен съвет.
46-годишният Тягнибог е роден в Лвов в семейство на лекари. Той продължава семейната традиция, като през 1993 г. завършва с отличие хирургия. Шест години по-късно получава диплома за висше юридическо образование. Още като студент се включва в обществена дейност, политиката го блазни и става негов приоритет. Първа стъпка в политическата му кариера е председателството на Студентското братство в Лвов. Тогава се присъединява към Социалнационалната партия, която по-късно се превръща във Всеукраинско обединение "Свобода". Бързо се изкачва към върха на партията и през 2004 г. става неин председател. В третия си парламентарен мандат, започнал през 2012 г., Тягнибог участва в Комисията за информационни технологии. Брат му Андрей също е депутат в Радата. Политически съюзници на партията на Тягнибог са партиите на боксьора Владимир Кличко и бившия премиер Юлия Тимошенко УДАР и "Отечество"."Свобода" е основана през 1991 г. като Социалнационална партия на Украйна. През 2004 г. променя името си на "Свобода" и възприема по-умерен националистически тон, опитвайки се да привлече по-широки слоеве привърженици и потенциални избиратели. "Свобода" прибягва до този ход по примера на дясната Австрийска партия на свободата. Исторически "Свобода" произтича от Организацията на украинските националисти", чийто лидер в миналото е нацистът Степан Бандера. В Западна Украйна Бандера е смятан за борец за свобода и независимост, но е мразен в южната и източната част на страната, където го възприемат като бандит и фашист. Представители на "Свобода" заемат важни постове в украинското правителство - като един от зам. премиерските постове и поста на главен прокурор. Националният съвет за сигурност пък се ръководи от друг член на партия "Свобода" - Андрей Паруби.

 


Тягнибок смята Русия за най-голямата заплаха за Украйна. От години той обвинява Москва, че води война срещу Украйна по много фронтове - в информационната сфера, в дипломацията, в енергийната търговия. Той се обявява за членство на Украйна в НАТО. Асоциирането на Украйна с ЕС е не само приобщаване на страната към европейските ценности, но и гаранция срещу окупация от външни сили в бъдеще, смята ултрадесният политик. Известен е като яростен антисемит, поради което през 2012 г. е включен в десетката на изготвения от Центъра Симон Визентал списък на най-яростните антисемити в света.

 


Тягнибок също така иска Крим да бъде лишен от автономния му статут, както и да се премахне специалният статут на Севастопол, където е базата на руския военноморски флот. В многонационалната държава Украйна той поставя владеенето на украински език и познаването на историята на страната като задължително условие за всички граждани на страната. Иска забрана на руския език и кирилицата. Според него всички държавни служители и кандидати за изборни длъжности трябва да се явяват на изпит по украински език. Настоява за визов режим с Русия, за иск към Русия за компенсация за "геноцида" към украинската нация, за подписване на двустранни договори със САЩ и Великобритания и помощ от тях в случай на въоръжен конфликт с Русия.

 

Самопровъзгласилият се лидер на "революцията"

Водената от Дмитрий Ярош групировка "Десен сектор" се прочу с насилието на Майдана

 

Дмитрий Анатолиевич Ярош е сред най-нашумелите имена в кръга на радикалните политически сили в Украйна. Ръководената от него полувоенизирана крайно дясна групировка "Десен сектор" е създадена на базата на бандеровската група "Тризуб" (Тризъбец). Тя още по-активно и с по-голяма настървеност от "Свобода" на Олег Тягнибог участва в свалянето на режима на президента Виктор Янукович. Всъщност "Десен сектор" бе основан именно по време на съдбоносните за Украйна събития, започнали през ноември 2013 г. Тя събра и обединява хора от различни неонацистки формации, мнозина от които се хвалят с натрупан боен опит в Чечения и Косово. Ярош си приписа авторството на драматичните и окървавени събития в Киев, като се похвали, че те са "национална революция" на "Десен сектор". Именно той ръководеше окупацията на административни сгради в Киев и битката с беркутовците около президентството.
Дмитрий Ярош е роден в Днепродзержинск на 30 септември 1971 г. Завършва гимназия през 1988 г., след което не работи никъде, а се занимава само с политическа дейност. През 2001 г. се дипломира като филолог. Автор е на книгата "Украинската революция на XXI век". Журналисти в Киев го характеризират като "войнстващ националист", чиято цел е да свали политическата власт в страната. Досега обаче той не е предложил конкретна програма за политиката след падането на режима на Янукович. След бягството на Янукович Дмитрий Ярош бе назначен за заместник-председател на Националния съвет за сигурност на Украйна.

 


Той е страстен фен и последовател на делото на нациста от миналото Сергей Бандера, обвиняван за нелегална партизанска война срещу съседните на Украйна държави, както и за етническо пречистване на западноукраинските области. И експертът за Източна Европа Александър Рар сочи Ярош и неговата групировка "Десен сектор" като едно от главните действащи лица на Майдана.

 


В началото на март на страницата на "Десен сектор" в руската социална мрежа "Вконтакте" бе публикувано обръщение на Ярош към ръководителя на северокавказките терористи Доку Умаров. Ярош призова чеченския терорист да организира атентати в Русия. В Москва срещу него бе заведено дело и бе поискано той да бъде обявен за международно издирване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай