Путин с троен съюз срещу Запада (ОБЗОР)

Путин с троен съюз срещу Запада (ОБЗОР) | StandartNews.com

Русия, Беларус и Казахстан създадоха "епохално" икономическо обединение

Лидерите на Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС). Той трябва да насърчи икономическите и търговските връзки между бившите съветски съседни републики. Документът, подписан от президентите Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев, влиза в сила на 1 януари догодина.

В казахстанската столица Астана Путин заяви, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет. "Разбира се, нашата среща има особено и, без да преувеличаваме, епохално, историческо значение", каза той. Според него съюзът ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни изцяло да използват потенциала си и силата на позициите си на световния пазар. "Евразийският икономически съюз ще работи на базата на универсални прозрачни и разбираеми за всички принципи, включително възоснова на правилата и принципите на Световната търговска организация", каза още президентът на Русия. ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, добави Путин.

Новият съюз е развитие на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи, регулира промишлената и селскостопанската им политика, трудовия пазар и транспортна система.

Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати. Президентът на Казахстан посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд. Назарбаев предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз. Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев пък съобщи, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на годината.

Лукашенко от своя страна заяви, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус.

Молдова, която също бе канена да се присъедини към Евразийския съюз, ще продължи курса си към ЕС. Това заяви премиерът на страната Юрий Лянке в Берлин, където бе поканен от канцлера на Германия Ангела Меркел на вечеря, заедно с премиерите на Грузия и Украйна. "Страната ни ще бъде твърда в своя избор. Отказ от европейската интеграция не може да бъде разглеждан като вариант. Всеки компромис ще разруши бъдещето на Молдова", заяви Лянке пред журналисти.

14 убити в свален от опълченци хеликоптер

Четиринайсет украински войници са били убити при свалянето на военен хеликоптер от проруски активисти, съобщи председателят на Върховната рада и изпълняващ длъжността президент Олександър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. На заседание на парламента Турчинов допълни, че сред загиналите е един генерал. Убитите военни трябвало да сменят свои колеги в рамките на ротация.

Бойците от т. нар. народно опълчение в Източна Украйна обявиха преди това, че са свалили през деня вертолет на армията в един от своите бастиони, град Славянск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на техен представител. По думите му в района, в който е свален хеликоптерът, се чува интензивна стрелба и се вижда гъст дим. Изпълняващият длъжността президент Турчинов каза в парламента в Киев, че е била използвана преносима ракета за противовъздушна отбрана.

Той заяви също, че загиналият генерал е Володимир Кулчицки, предаде Асошиейтед прес. Репортер на Асошиейтед прес видял свалянето на хеликоптера и дирята от черен дим, която останала след него, преди да се разбие. Изстрели от огнестрелно оръжие били чути около Славянск, близо до мястото на катастрофата, а отгоре бил видян да кръжи самолет на украинските военновъздушни сили.

Лавров: Не можем да бъдем изолирани

Да бъде изолирана Русия е нереалистична задача. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, помолен от ИТАР-ТАСС да коментира изявления на президента на САЩ Барак Обама.

"В отговор на подобен въпрос руският президент Владимир Путин заяви тези дни, че е невъзможно Русия да бъде изолирана, че това е нереалистична задача", отбеляза министърът.

За да разбере човек дали са успешни усилията с цел изолиране на Русия, според Лавров е достатъчно да си припомни Петербургския международен икономически форум "с огромен брой гости от най-различни страни", да усети "атмосферата на проявата - с крайно делова нагласа и чувство за хумор".

Майки и съпруги блокираха Радата

Стотина жени от Житомирска област блокираха Върховната рада в Киев, съобщи Укринформ.
Жените, които са майки и съпруги на военнослужещи, сражаващи се в Източна Украйна, искат среща с депутатите, с представители на министерството на отбраната и ръководството на Генералния щаб. Те настояват да получат информация за положението, в което се намират техните синове и съпрузи, които служат в състава на 95-а аеромобилна бригада. Жените са обезпокоени, че техните близки са лошо въоръжени, разполагат с недостатъчно бронежилетки и каски, както и хигиенни материали. Основното искане на жените всъщност обаче е близките им да се завърнат по домовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай