Путин: Помагаме на братска Украйна

Путин: Помагаме на братска Украйна | StandartNews.com

Москва. Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че е необходимо да се засили борбата с тероризма и че надзора на американската Националната агенция за сигурност не е достатъчен.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е действала, за да помогне на "братската" съседка Украйна да излезе от икономическата криза, съобщи Ройтерс. Според държавния глава Москва не се е противопоставяла на Киев да подпише търговския пакт с Европейския съюз, стига това да не вреди на руската икономиката.

"Виждаме, че Украйна изпитва трудности... ако наистина казваме, че сме братска нация и братски народ, то трябва да действаме като близки родници и да помогнем на тази страна", каза Путин по време на годишната си пресконференция. "По никакъв начин това не е свързано с Майдана (протестите в центъра на Киев) или с европейските преговори на Украйна", допълни той.

Президентът дава тази т.нар. голяма пресконференция за девети път, откакто е президент. Очаква се тя да продължи около четири часа и ще се предава пряко по три национални телевизии и три радиостанции.

"Ройтерс" припомня, че във вторник Русия даде кредит на Украйна и намали цената на газовите доставки, само няколко седмици, след като властите в Киев отказаха да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС и предизвикаха масови протести.

Путин подчерта, че решението за намаляване на цените на газа в временно, но се надява да се постигне споразумение за "дългосрочно сътрудничество" в енергийния сектор. Руският президент призна, че кредитният рейтинг на Украйна не е висок, но допълни, че Москва вярва в конкурентоспособността на индустрията в бившата съветска република.

"Русия не е против асоциирането на Украйна с ЕС, но се ръководи от необходимостта да защитава пазара си", каза Путин. "Ние по принцип не сме против асоциирането, просто казваме, че ще бъдем принудени да защитаваме икономиката си. Защото не можем да оставим в това състояние разтворените врати днес в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако Украйна разтвори вратите си пред Европейския съюз. Ще бъдем принудени да ги притворим", каза руският лидер. Според него това ще доведе до спад на украинското машиностроене, тъй като неговата продукция се реализира главно на руския пазар. "Едва ли при това положение ще расте и обемът на селскостопанската продукция", добави Путин.

"Ройтерс" коментира, че 61-годишният Путин е започнал спокойно пресконференция, отговаяйки на въпросите на стотиците присъстващи журналисти седнал зад бюро в средата на конферентната зала. Държавният глава не отговори на въпроса за неуспеха си да убеди Украйна да се присъедини към митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус, който Путин се надява да превърне в по-голямо търговско и политическо обединение. Той избегна и въпрос за това кой би го наследил след края на мандата му през 2018 г.

Президентът поиска да увери Запада за руските военни намерения, като заяви, че Москва все още не е решила дали да разположи ракети "Искандер" в Калининград. Страните членки на НАТО и представители на алианса изразиха притеснения за последните съобщения, че руските власти вече са разположили ракетите с обсег около 400 километра и могат да носят ядрени бойни глави. Путин повтори позицията на Москва, че противовъздушния щит на САЩ, който се изгражда в Европа представлява заплаха и Русия трябва да отговори. "Един от възможните отговори е да се разположат комплекси "Искандер" в Калининград, но искам да насоча вниманието ви към факта, че все още не сме взели това решение, нека се успокоят", каза Путин.

"Русия ще предприеме твърди стъпки, за да се отбранява срещу каквито и да е опити от природозащитни групи като "Грийнпийс" да се намесват в развитието на Арктика", каза още Путин. Според него арестуваните активисти заради акцията си на нефтена платформа през септември може да са имали инструкциите да подкопаят усилията на Русия да развива енергийните източници в Арктика, т.е. зад това да стоят други правителства. Президентът обаче не спомена конкретни държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай