Путин и Ердоган обсъдиха Сирия и "Южен поток"

Путин и Ердоган обсъдиха Сирия и "Южен поток" | StandartNews.com

Москва. Ситуацията в Сирия е била една от водещите теми в разговорите между руския президент Владимир Путин и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде БНР.

По време на срещата, състояла се край Санкт Петербург, двамата лидери са обсъдили какви съвместни действия могат да предприемат за нормализиране на обстановката в Сирия.

Според Ердоган са необходими преговори, чрез които да бъде създадена обща платформа за разрешаване на проблемите в региона, включително в Ирак и Нагорни Карабах. Владимир Путин от своя страна е посочил, че независимо от разногласията с Турция по някои въпроси, отношенията между двете страни се развиват успешно.

Путин и Ердоган участват в поредната сесия на Висшия съвет за сътрудничество Турция - Русия. На нея се обсъждат стратегическите съвместни проекти като газопровода "Южен поток" и строителството на първата в Турция атомна централа.

Владимир Путин специално благодари на Турция за нейния принос в строителството на олимпийските обекти в Сочи и за сътрудничеството за гарантиране на сигурността по време на Зимните игри.

Путин потвърди плановете за започване на строителството на морския участък от „Южен поток" в акваторията на Турция през 2014 година, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия и Турция имат политическа воля да достигнат стокооборот до 100 милиарда долара до 2020 година, заяви Ердоган. Той допълни, че няма никакви препятствия, чрез сътрудничество между двете страни в различни области, това число да бъде постигнато.

Според турския премиер, който се срещна с руския президент Владимир Путин, взаимните капиталовложения също нарастват.

Ердоган изрази мнение, че Русия и Турция имат ангажимент да помогнат за конфликта в Сирия, за спора между Армения и Азербайджан и за развитието на ситуацията в Ирак.

Премиерът посочи, че разговорите, които са били проведени досега между Москва и Анкара, са позволили създаването на база за уреждане на тези въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай