Путин: Денят на победата остава най-големият празник за Русия

Путин: Денят на победата остава най-големият празник за Русия | StandartNews.com

Москва. Шейсет и девет години след края на Великата Отечествена война Денят на победата остава най-големият празник за Русия - "ден на националния триумф, на народната гордост, ден на скръб и вечна памет". Това каза руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той произнесе своето слово по повод празника пред гражданите на Червения площад в Москва и войските, участващи в Парада на победата.

"Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси", заяви държавният глава. Народът на Русия винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата Отечествена война и възстановили страната след това, каза още Путин.

"Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство", подчерта руският президент.

Военният парад в Москва по случай Деня на победата се провежда в разгара на украинската криза, пише ИТАР-ТАСС. На честванията на Червения площад присъстваха още премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от Великата отечествена война, представители на обществени организации и други гости.

Военна песен "Свещена война" прозвуча като начало на парада по случай 69-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Близо 11 хиляди руски военни участват тази година в парада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай