Путин звънна на Нетаняху, какво му предложи

Руският президент изрази безпокойство от катастрофалното нарастване на броя на цивилните жертви в Газа

Путин звънна на Нетаняху, какво му предложи | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху в телефонен разговор днес, че Русия е готова да помогне за прекратяване на конфронтацията между Израел и палестинците, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Владимир Путин информира (Нетаняху) за стъпките, които Русия предприема, за да спомогне за нормализиране на ситуацията, предотвратяване на по-нататъшна ескалация на насилието и на хуманитарна катастрофа в ивицата Газа", посочи руското президентство.

По-рано днес руският държавен глава обсъди кризата с лидерите на Иран, Египет, Сирия и Палестинската автономия и заяви, че всяка форма на насилие срещу мирни граждани е недопустима.

"Руският президент изрази искрени съболезнования на роднините и близките на загиналите израелци и подчерта, че категорично не приема и осъжда всякакви действия, жертва на които става мирното население, включително жени и деца", подчерта преслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

На израелската страна бяха представени ключовите моменти от днешните телефонни контакти с лидерите на Палестина, Египет, Иран и Сирия", уточниха от президентството.

В тези разговори Путин изрази безпокойство от катастрофалното нарастване на броя на цивилните жертви в Газа и възможното прерастване на конфликта между Израел и палестинското движение "Хамас" в регионална война, посочва Кремъл, цитиран от Франс прес.

Пред колегите си руският президент е изразил "изключителна загриженост от мащабната ескалация на военните действия, придружена от катастрофално нарастване на броя на цивилните жертви и влошаване на хуманитарната криза в ивицата Газа".

Путин заяви, че е готов да "координира усилията си с всички конструктивни партньори, за да се сложи край на военните действия възможно най-скоро и да се стабилизира ситуацията", включително чрез проекторезолюция, внесено от Русия в Съвета за сигурност на ООН, която цели установяването на "незабавно, балансирано и неполитизирано хуманитарно примирие", се казва в комюникето на Кремъл.

В телефонните разговори руският президент за пореден път е заявил, че трайното решение на израелско-палестинския конфликт изисква "създаването на независима палестинска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай