Путин вдигна на крак Газпром! Какво заповяда

Инструктира компанията да увеличи доставките за Европа

Путин вдигна на крак Газпром! Какво заповяда | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин разпореди увеличаване на доставките на газ за Европа на следващия ден, след като германското министерство на икономиката даде положително становище за сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

На среща за разработването на газови находища в Ямал Путин инструктира ръководителя на "Газпром" Алексей Милър да започне работа по увеличаване на запасите от газ в европейските хранилища, които до началото на отоплителния сезон бяха с 15% по-ниски от миналата година, пише finanz.ru.

„Алексей Борисович“, каза Путин на Милър. „Моля ви, след като приключите с изпомпването на газ в подземните газови хранилища в Русия, до 7 или 8 ноември, да започнете планирана работа за увеличаване на обема на газ във вашите ПГХ в Европа – в Австрия и Германия“ (цитати от уебсайт на Кремъл)

.Ситуацията на световния енергиен пазар "остава изключително нестабилна", каза Путин.

Путин обяви решението да "завърти клапана" на газопроводите, водещи към Европа и да запълни полупразните складове на "Газпром" в Германия, след като във вторник, в последния ден на Ангела Меркел като канцлер, германското министерство на икономиката призна Nord Поток 2 като „не застрашаващ сигурността на доставките на газ“ на Европа.

Въпреки че газовата криза и последвалият скок на цените на електроенергията обхванаха почти цяла Европа, Германия се оказа на „ръба на ножа“, пишат анализатори от Nordea: до началото на октомври складовете на Газпром в страната имаха четири пъти по-малко газ, отколкото преди година

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай