Путин с шокиращо разкритие за корабите със зърно

Президентът на Русия с изявление в Съвета за сигурност на Руската федерация

Путин с шокиращо разкритие за корабите със зърно | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин направи изявление в Съвета за сигурност на Руската федерация относно сделката за зърно.

"От 87 кораба със зърно, напуснали украинските пристанища: 32 останаха в Турция. Мисля, че това е абсолютно нормално. Защото Турция е организатор на целия този процес. 3 - към Южна Африка, 3 - към Израел, 7 - към Египет, 30 - към ЕС, 2 - към най-бедните страни по програмите на ООН (Йемен, Джибути) - това са 60 хиляди тона и само 3%."

Великобритания отхвърли като неверни твърденията на руския президент Владимир Путин, че само малка част от изнесеното от Украйна зърно отива в бедните страни, съобщи Ройтерс.

Путин заяви, че само 2 от 87 кораба, изнасящи от Украйна около 60 000 тона продукти, са отишли в бедни страни.

Международното споразумение, позволяващо износа на зърно от украинските черноморски пристанища, беше договорено от ООН и Турция и влезе в сила миналия месец.

Британското министерство на отбраната се позова на данни на ООН, според които около 30 на сто от зърното, изнесено по силата на споразумението, е било доставено на страни с ниски и средни доходи от Африка, Близкия изток и Азия.

Русия провежда целенасочена стратегия за дезинформация, като се опитва да прехвърли вината за проблемите с хранителната несигурност, да дискредитира Украйна и да намали до минимум противопоставянето на нейното нашествие, се казва във всекидневния информационен бюлетин на британското министерство, публикуван в Туитър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай