Путин подари икона и филм на папа Франциск

Папата се отблагодарил със серия от подаръци за руския държавен глава и делегацията му

Путин подари икона и филм на папа Франциск | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин и папа Франциск размениха подаръци след разговор в Папската библиотека на Апостолическия дворец. Разговорът продължи 45 минути, предаде ТАСС.

По информация на прессекретаря на президента - Дмитрий Песков, Путин е връчил на папата икона с образа на апостолите Петър и Павел, както и компактдиск с филма „Грях” на Андрей Кончаловски, посветен на скулптора Микеланджело.

Папата от своя страна предоставил на Путин посланието за Световния ден на мира през 2019 г., медал в чест на шестата година на понтификата, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, и офорт с изглед към площад "Св. Петър" – творба на Джузепе Вази от 1774 година.

На медала за шестата година от възкачването на Франциск на папския престол е поставен цитатът „От света нищо не се губи. Във войната всичко може да се изгуби” от обръщение по радиото, направено от папа Пий XII на 24 август 1939 година.

Разказвайки за офорта папата отбелязал, че го е представил като подарък на Путин, за да може президентът "да не забрави Рим". „И за да не забравите Рим – приемете тази графика от ХVІІІ век за вас“ казал той. Путин обещал, че ще я постави на най-достойното място.

В края на аудиенцията Владимир Путин представил на папата членовете на официалната руска делегация, в която участваха руският външен министър Сергей Лавров, заместник-председатели от президентската администрация, прессекретарят на президента Дмитрий Песков, помощникът на държавния глава Юрий Ушаков, министърът на културата Владимир Мединский, министърът на здравеопазването Вероника Скворцова и руският посланик във Ватикана Александър Авдеев.

Всички те получиха малки паметни подаръци от папата. След това ръководителят на руската държава проведе отделна среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, който е нещо като министър-председател на Светия престол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай