Путин готов на сътрудничество с ЕС с/у санкциите

Руският президент очаква добронамерени стъпки от Европейския парламент

Путин готов на сътрудничество с ЕС с/у санкциите | StandartNews.com

Реципрочни стъпки по отношение на Европейския съюз обеща Владимир Путин, ако Брюксел желае да сътрудничи с Москва по въпроса за санкциите срещу Русия. Това ще включва и отмяната на наложени срещу европейски страни ограничения в търговията и инвестициите. Това стана ясно от изявление на държавния глава пред ръководители на чуждестранни медии, пристигнали за Петербургския международен икономически форум 2019.

"Има сили, които казват: отношенията трябва да бъдат възстановени. Разбира се, ние приветстваме това, но това не означава, че те са проруски... Какво ще се промени сега в Европейския парламент?", попита Путин по време на разговора.

Според него трябва да се види как ще се вземат решения там, дали ще бъдат достатъчни гласовете на онези, които смятат, че политиката към Руската федерация може да бъде променена.

"Ако това се случи, ние не само ще го приветстваме, ние ще предприемем реципрочни стъпки. Това важи и за премахването на ограниченията, които Руската федерация беше принудена да наложи след определени ограничения от Европейския съюз", добави президентът.

Путин отхвърли отправени в последно време твърдения, че има засилване на проруските сили в Европейския парламент, които са заинтересовани от сътрудничество с Руската федерация.

Отношенията между Руската федерация и западните страни се влошиха поради ситуацията в Украйна и около Крим, който се обедини с Русия след референдум. Обвинявайки Руската федерация в намеса на полуострова Западът наложи санкции срещу Москва. Руснаците реагираха като взеха курс към заместване на вноса на стоки и услуги от ЕС с такъв от държави извън Съюза. Ясно е обаче, че разговорът с Москва на езика на санкциите е контрапродуктивен. Русия многократно е заявявала, че не е страна по конфликта в Украйна и даже е субект споразуменията от Минск за урегулиране на ситуацията, припомня, РИА Новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай