Пуси Райът финалисти за "Сахаров"

Пуси Райът финалисти за "Сахаров" | StandartNews.com

Брюксел. Скандално известната руска група "Пуси райът" е сред финалистите за европейската награда "Сахаров". Тя се дава от Европейския парламент за свобода на мисълта. Първият й носител е Нелсън Мандела.

"Пуси Райът" бяха номинирани за авторитетната награда през миналия месец. Сега те са сред тримата финалисти за приза, съобщи агенция Евронюс. Победителят ще бъде избран на 12-ти декември от парламента на Европа. Другите двама финалисти за приза са беларуския активист Алес Беляцки и иранския режисьор Джафар Панахи.

Днес московският съд трябва да разгледа жалбата по присъдата на трите участнички от пънк групата. Миналият път процесът беше отложен, тъй като едно от момичетата - Екатерина Самуцевич, поиска адвокатът й да бъде сменен.

Трите момичета от „Пуси райът” бяха осъдени на две години затвор за хулиганство, след като направиха пънк-молебен в катедрален храм в Москва. Тогава те се помолиха Дева Мария да освободи Русия от Владимир Путин. Самият президент пък заяви, че присъдата им е справедлива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай