Процесът срещу Морси започва през ноември

Процесът срещу Морси започва през ноември | StandartNews.com

Кайро. Процесът срещу сваления президент на Египет Мохамед Морси ще започне на 4 ноември, определи в сряда съдът, предадоха световните агенции.

Морси е обвинен в подстрекаване към убийство на демонстранти, протестирали пред президентския дворец по време на управлението му.

Апелативният съд в Кайро постанови Морси и 14 членове на организацията „Мюсюлмански братя", към която принадлежи той, да бъдат изправени пред наказателен съд.

Обвиненията срещу сваления на 3 юли президент са свързани с един от най-смъртоносните изблици на насилие по време на управлението му. При сблъсъци през декември загинаха най-малко 10 души, когато ислямистки групи и поддръжници на Морси нападнаха демонстранти, протестиращи пред президентския дворец.

Морси ще бъде подсъдим и на друг процес - по обвинение в заговор с палестинското ислямистко движение „Хамас" за извършване на враждебни действия срещу Египет по време на въстанието през 2011 г., принудило неговия предшественик Хосни Мубарак да подаде оставка. За втория процес не е определена още дата.

Съдебното преследване срещу Морси е част от по-широка кампания на репресии срещу ислямисткото движение „Мюсюлмански братя" от страна на сегашните власти. Повече от 2000 членове на движението са в затвора в очакване на съдебни процеси срещу тях.

Заедно с Морси на 4 ноември ще бъдат съдени двама от лидерите на движението - Есам ал Ериан, който в момента се укрива, и Мохамед ал Белтаги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай