Протести и сблъсъци през нощта в Турция

Протести и сблъсъци през нощта в Турция | StandartNews.com

Анкара. Турската полиция разпръсна стотици протестиращи, които се опитаха да се събрат на площад Таксим, за да поискат оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Силите на реда се намесиха малко преди 19 часа срещу няколко хиляди души, които се опитваха да стигнат до площад „Таксим", който през лятото се превърна в център на антиправителствените протести. Някои от протестиращите отвърнаха с фойерверки, а други се опитаха да издигнат барикади. Най-малко двама демонстранти са ранени при сблъсъците

С водни струи и гумени куршуми полицейските части отблъснаха демонстрантите. Протестиращите се събраха спонтанно след призиви в социалните мрежи.

Най-малко двама демонстранти са ранени при сблъсъците. Към полунощ на площад „Таксим" редът бе възстановен.

Междувременно в центъра бяха разположени полицаи, а компанията по чистотата се опита да разчисти барикадите и да премахне следите от инцидентите. Според властите най-малко 31 души са били арестувани при сблъсъците в Истанбул в петък вечерта.

Между 500 и 600 демонстранти скандираха "правителство, оставка" и в Анкара. По същото време турският премиер говореше пред няколко хиляди свои привърженици на летището в Истанбул.

Четири месеца преди местните избори, премиерът Ердоган е засегнат от безпрецедентен политически скандал, който отслабва авторитета му, коментират световните агенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай