Протести и контрапротести в Македония

Протести и контрапротести в Македония | StandartNews.com

Скопие. В социалните мрежи се разпространява призив за организиране на контрапротест в петък, като отговор на протестите на албанците в Македония за присъдите по делото „Монструм.

В призова се посочва, че „всички македонци трябва да се съберат в петък, за да покажат, че не са наематели в собствената си държава". Протестът се организира пред сградата на правителството, предаде Фокус, цитирайки местни медии.

В повечето градове в Македония, населени с предимно албанско население, през последната седмица се проведоха протести срещу присъдите по „Монструм", след като шестима местни албанци получиха доживотни присъди за убийството на петима рибари край Смилковското езеро в Скопие през 2012 г.

От своя страна Хамди Ндрецай, известен като командир Пантера от Армията за национално освобождение (АНО) призова полицаите-албанци в Македония да хвърлят униформите фашистката държава, тъй като революцията ще започне съвсем скоро, съобщи Brif.

"Виждайки увеличаването на напрежението на фашистката държава и чудовище БЮРМ призовавам всички съратници и всички албанци, които са част от държавния славомакедонски апарат, да хвърлят униформите на фашистката държава и славомакедонската полиция", се казва в съобщението разпространено до медиите и подписано от командващия Гвардията на Репиблика Илирида, командир Пантера.

Управляващата ВМРО-ДПМНЕ реагира на изявление на премиера на Албания Еди Рама, който заяви, че протестите на албанците са заради неизпълняването на Охридския рамков договор, предаде Deutsche Welle . Според ВМРО-ДПМНЕ очевидно Рама не бил добре информиран.

Според партията на премиера Никола Груевски протестите са мотивирани от радикални религиозни причини, които са противопоставят на решението на независимия съд за свирепото убийство на петима души, от които четиримата са малолетни. От ВМРО-ДПМНЕ призовали премиерът Рама да посети районите в Албания, където живее македонско население и да сравни условията в които живеят те с условията, в които живеят албанците в Македония.

Протести срещу присъдите по делото „Монструм" в Скопие, протести в редица градове в Македония, реакция на официална Тирана за използване на сила срещу демонстрантите-албанци в Македония, протести в Косово и Албания, палене на македонски знамена, е ситуацията в Македония през последните дни, предаде Радио свободна Европа.

Според анализатори за да се смири ситуация е необходимо ангажирането не само на полицията, а и на политически партии, неправителствени организации. Радиото коментира, че се разгорещява великоалбанската риторика в региона. Призивите за подкрепа на своите са все по-големи. Представители на международната общност призовават за смиреност, посланици се срещат с водачите в албанския политически блок.

Юристи изразиха увереност, че Апелативния съд ще вземе предвид многото пропуски по делото „Монструм", предаде телевизия Alsat-M. Според Осман Кадриу съдът ще върне делото за повторно разглеждане, тъй като първоначалната присъда се основава само на съмнения.

"Наказателният съд не може да осъди дадено лице, само въз основа на съмнения. Съдът трябва да докаже вината", заявил Кадриу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай