Прокуратурата блокира щабовете на Навални

Щабовете вече замразяват страниците си в социалните мрежи

Прокуратурата блокира щабовете на Навални | StandartNews.com

Московската прокуратура спря дейността на щабовете на Алексей Навални, съобщи БНТ. Днес Московският градски съд заседава при закрити врата по искането на държавното обвинение да се прекрати работата и на Фонда за борба с корупцията.

Това е начало на съдебен процес за признаване на Фонда и щабовете на най-известния и активен критик на Кремъл за "екстремистки организации". Атакуван е и създаденият миналото лято Фонд за защита на правата на гражданите.

В решението на прокуратурата се посочва: "Екстремистката дейност на движението води до нарушаване правата и свободите на човека и гражданина, до вреди за личността, здравето на гражданите, околната среда, обществения ред, обществената сигурност, обществото и държавата."

Забраната означава, че щабовете няма да могат да организират акции, да участват в избори, да ползват банкови влогове за други цели, освен за плащане на глоби и обезщетения за вреди, причинени от техни действия.

Щабовете вече замразяват страниците си в социалните мрежи и дейността си. Ако съдът признае групите за "екстремистки", това ще улесни замразяването на банкови сметки и осъждането на активисти.

Въпреки всичко движението не се отказва от намерението да повлияе на парламентарните избори през септември чрез стратегията на Навални за "умно гласуване". Тя предвижда подкрепа на политици, които конкурират кандидати на партията на властта "Единна Русия" и беше изпробвана успешно на местните избори през 2019-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай