Проблем с цените в Турция след бедствието. Решението на властите

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи се заканиха да накажат опортюнистите

Проблем с цените в Турция след бедствието. Решението на властите | StandartNews.com

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Турция се заканиха да накажат опортюнистите, които се възползват от ситуацията след земетресенията, включително тези, които искат прекомерно високи цени за стоки от първа необходимост, и наемодателите, които гонят печалба от завишени наеми, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Ще използваме пълноценно всички възможности, които ни дава извънредното положение", заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу на съвместна пресконференция днес с министъра на правосъдието Бекир Боздаг в Координационния център за сигурност и извънредни ситуации в югоизточния окръг Диарбекир.

Сойлу посочи, че правителството е увеличило тройно служителите на силите за сигурност в зоната на земетресенията от 6 февруари.

Вътрешният министър критикува прекомерното увеличаване на наемите, като посочи, че това е не по-малко болезнено, отколкото и самото земетресение, и призова гражданите да се обръщат към държавните институции по тези въпроси.

Министърът на правосъдието Боздаг заяви, че съдебните разследвания във връзка с престъпленията в зоните на земетресенията продължават без прекъсване, като до момента са наблюдавани над 350 случая на кражби.

Прокуратурата е започнала съдебни разследвания по отношение на разрушените в резултат на трусовете сгради, каза още Боздаг. По думите на министъра в тези разследвания до момента са предприети правни действия срещу 612 заподозрени. Заповеди за арест са издадени за 184 лица, от които 79 са изпълнители, 74 - надзорници, 13 - собственици на сгради и 18 са лица, извършили конструктивни промени по сградата, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай