Президент свидетелства срещу мафията

Президент свидетелства срещу мафията | StandartNews.com

Италианският президент Джорджо Наполитано даде показания пред съда в качеството си на свидетел по делото срещу предполагаем заговор на държавата с мафията. Това се случва за пръв път в историята на италианската република - когато действащ държавен глава свидетелства в съда.

Процесът с участието на четирима прокурори се води при закрити врати в двореца "Куиринале", римската резиденция на президента. Процесът, стартирал през май 2013 г., цели да изясни съществувал ли е през 90-те години сговор между държавата и мафията. Обвинението се позовава на разпечатки от подслушани разговори на Наполитано с бившия вътрешен министър Николо Манчино, който е привлечен в качеството му на обвиняем. Сред обвиняемите е и бившият мафиотски кръстник Тото Риина, излежаващ доживотна присъда.

89-годишният Наполитано стана президент на Италия през 2006 г. и бе преизбран през 2013 г. В периода 1996-98 г. той оглавява вътрешното министерство. Подслушаните му разговори с Манчино датират тъкмо от тогава. По-рано Конституционният съд постанови, че държавният глава може да даде показания на процеса, но "без да се нарушава балансът на интересите на властта", т.е. без на Наполитано да му бъдат предявявани обвинения.

През 90-те години мафията се опитва да си извоюва привилегирован статут в държавата, било чрез шантажиране, било чрез атентати срещу висши държавни чиновници. Свидетелство за това е, че по онова време от затвора са освободени над 300 мафиоти, без достатъчно основание за това. Прокуратурата сега се надява, че освен всичко останало, процесът ще позволи и да бъде осветлено убийството на легендарните съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино, разследвали мафията и паднали нейна жертва през 1992 г.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай