Съдийка ще става първата жена-президент на Гърция

Петгодишният мандат на настоящия държавен глава Прокопис Павлопулос изтича на 20 март

Съдийка ще става първата жена-президент на Гърция | StandartNews.com

64-годишната Екатерини Сакеларопулу е предложена и подкрепена от управляващата партия "Нова демокрация" за следващия президент на Гърция, съобщава Ройтерс. Новината бе съобщена от премиера Кириакос Мицотакис.

Сакеларопулу, която е от Солун, е първата жена, оглавила върховния административен съд на Гърция - Държавния съвет. Ако бъде подкрепена и за този пост, тя ще стане първата жена държавен глава на страната.

Президентът на Гърция се избира от парламента. „Нова демокрация“ разполага със 158 депутата - със 7 повече от необходимото да наложи своя кандидат.

Петгодишният мандат на настоящия държавен глава Прокопис Павлопулос изтича на 20 март.

Коя е Екатерини Сакеларопулу?

Родена е в Солун през 1956 г. и завършва юридическия факултет на Атинския университет през 1978 г. Допълнителна правна квалификация получава в Сорбоната в Париж през 1989-1990 г.

Сакеларопулу стана ръководител на Държавния съвет през октомври 2018 г., предложена от управляващата по онова време партия СИРИЗА.

Тя има богат опит в преподаването, както и като консултант в министерствата на образованието и външните работи. Член е на съюза на съдиите в Гърция.

Дългогодишната съдийка е председател на Гръцкото дружество за екологично право от 2015 г. и работи активно по големи дела, свързани с околната среда, включително отклоняването на река Ахелой в гръцката област Тесалия и опазването на историческите бежански сгради на бул. "Александрас" в Атина.

Автор на няколко книги, изтъкнатата юристка говори английски и френски език.

В личен план Сакеларопулу е разведена, с едно дете и живее в центъра на Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай