Посещението на Тръмп разедини британците

Скотланд ярд осъществи операция на стойност 25 млн. паунда за сигурността

Посещението на Тръмп разедини британците | StandartNews.com

Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха в Лондон на тридневна държавна визита. Придружават ги много представители на едрия бизнес. Към него във Великобритания ще се присъединят дъщеря му Иванка, синовете му Доналд младши и Ерик и съпругите им.

Скотланд ярд осъществи операция на стойност 25 млн. паунда за сигурността по време на посещението на американския президент в Лондон. Те поставиха над 10 000 полицаи да охраняват района на Бъкингамския дворец и Даунинг стрийт.

Преди визитата си в Лондон Тръмп заяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври дори и без сделка и че на Найджъл Фарадж трябва да бъде отредена роля в преговорите за Брекзит. Президентът е привърженик на Борис Джонсън и открито го подкрепя за следващ премиер на Великобритания.

Американският президент стартира срещите си с обяд с кралица Елизабет Втора, а кулминацията е държавният банкет в Бъкингамския дворец, на който са поканени около 150 гости с културни, дипломатически и бизнес връзки със САЩ. Трима обаче бойкотираха банкета. Това са лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който каза, че няма да присъства на банкета в понеделник, защото смята, че Мей „не бива да разпъва червения килим за държавно посещение в чест на президент, който се отказва от жизненоважни международни договори, подкрепя отрицанието на климатичните промени и използва расистка и женомразка реторика“; лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл и председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу. Тръмп няма да произнесе реч пред двете камари на парламента тъкмо заради неговата съпротива.

На 3 юни 2019 г. стотици хиляди протестиращи се събраха в Лондон, за да чуят тирадата на Джереми Корбин срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи Daily Mail. Протестът се осъществява по време на официалната среща на американския президент с Тереза Мей и с други британски политици и присъства на бизнес форум.

В рамките на деня се очакваше активистите да достигнат 250 хиляди души. Това се очертава да бъде най-големият протест на града срещу чуждестранен лидер. Протестиращите извадиха 6-метров надуваем дирижабъл, който имаше формата на бебе с памперс и с лицето на Тръмп. Той летя пред сградата на Британския парламент в Лондон два часа. Друга група активисти донесе робот на Тръмп, седящ върху златна тоалетна със събути гащи. Американският активист против Тръмп Дон Лесъм е автор на петметровия робот, изобразяващ лидера на САЩ седнал на тоалетна чиния. Скулптурата на Лесъм показва как президентът на САЩ туитва, докато повтаря тръмпизми като „Вие сте фалшиви новини“ и „Аз съм един много стабилен гений“.

„Изпращаме много ясно послание за солидарност към засегнатите от жалката му политика и казваме високо и ясно, че американският президент не заслужава тържествено посрещане“, каза Аджуб Фараджи, един от организаторите на проявата с балона.
Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия се присъедини към десетките хиляди протестиращи в „Карнавал на съпротивата“ в израз на несъгласие с президента. Джереми Корбин, който ще говори на демонстрацията, след като не отиде на банкета в Бъкингамския дворец, каза, че това е „възможност да се покаже солидарност с онези, които той атакува в Америка, по света и в собствената ни страна“. Организаторите на събитието твърдят, че това може да е „най-големият митинг в историята на Великобритания“.
Въпреки протестите Тръмп заяви, че е „обичан“ във Великобритания и че е по-близък с Лондон в сравнение с всеки друг американски лидер. „Не виждам кой американски президент е бил някога по-близък с вашата велика страна“, каза той в интервю за Sun и добави: „Смятам, че наистина съм - и надявам се - наистина съм обичан във Великобритания. Определено харесвам Великобритания.“
Президентът се срещна с премиера Мей, за да говорят по две важни теми - климатичните промени и китайската компания „Хуавей“. Мей изрази разочарование от решението на Вашингтон да се оттегли от Парижкото споразумение за климатичните промени, докато американците имат сериозни възражения срещу „Хуавей“ на британския пазар по съображения за сигурност. В сряда Тръмп отново ще се срещне с кралицата и с Мей на зрелищна церемония в южния град Портсмут за отбелязване на 75-ата годишнина от Деня Д през 1944 г., когато 160 000 британски, американски, френски и други войници от съюзническите сили извършват десант в Нормандия, в окупираната от германците Западна Франция през Втората световна война.

„Мисля, че той изпитва дълбоко уважение към кралицата и монархията“, каза за ДПА Клода Харингтън, експерт на политиката на САЩ от университета „Дьо Монфор“ в централния английски град Лестър. „А ако погледнете подробно какво включва това държавно посещение, то ще е доста внушително, имайки предвид отбелязването в Портсмут на годишнината от Деня на десанта“, добави тя. „Ще има 26 вида самолети на кралските ВВС, 11 кораба от кралските ВМС, ще има банкет с кралицата в Бъкингамския дворец, оръжейни салюти, всички тия неща. Това естествено е стандартна практика за гостуващи държавни глави, но той ще се радва, че това е специално за него“, каза Харингтън. Тя обаче добави, че все повече жени са против Тръмп, защото по думите й той „символизира отстъплението в гражданските права – правата на жените, гейовете, транссексуалните и други. „Отправени са сериозни предизвикателства към някои права на жените, за които си мислехме, че са трайно утвърдени“, каза Харингтън, давайки пример с промените в законите за абортите в някои американски щати.

Кралската пищност и масовите протести вероятно ще са основните акценти, към които ще е насочено вниманието на това държавно посещение, което по думите на посланика на САЩ в Лондон Уди Джонсън е „номер едно в списъка с желания на Доналд Тръмп“. Посланик Джонсън каза за британското радио Ел Би Си, че Тръмп вероятно няма да обърне особено внимание на протестите, а може дори да намери за забавен надуваемия балон Бебе Тръмп. „Това донякъде е забавно. Със сигурност няма да засегне президента“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай