Полицията разпръсна протест срещу Ердоган

Полицията разпръсна протест срещу Ердоган | StandartNews.com

Истанбул. Полицията се сблъска с протестиращите в Истанбул, който осъждат правителството на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган заради корупционния скандал и сигнали за подкупи, взимани от близки негови съюзници.

Новинарската агенция Доган съобщи, че полицията е стреляла с водни оръдия и е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация, която призова министрите, замесени в скандала да подадат оставка.

Двадесет и четири души, включително и синовете на двама министри и шефа на държавната банка бяха арестувани в резултат на процеса, за който Ердоган заяви, че е заговор за дискредитиране на правителството му.

Сред тези с повдигнати обвинения в активна корупция, измама, незаконен трафик на злато и присвояване, е и генералният директор на голямата държавна банка Халкбанк (Halkbank), информират информационните канали НТВ и Си Ен Ен Тюрк.

Още 17 ръководители на полицейски отдели са били отстранени от постовете си, вследствие на мащабно полицейско разследване за предполагаема корупция, в което са замесени и имената на синовете на министри.

Премиерът Ердоган обвинява петдесетина офицери, освободени от длъжност от началото на седмицата, в злоупотреба с власт, а именно - че не са информирали политическите власти за разследване срещу тях.

Както при антиправителствения бунт, разтърсил страната през юни, премиерът изложи теорията на заговора, изтъквайки, че "държава в държавата" е в основата на операцията, целяща да го очерни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай