Политически трус в Турция, важна опозиционна партия се оттегли

Темата е водеща за всички турски вестници днес

Политически трус в Турция, важна опозиционна партия се оттегли | StandartNews.com

В опозиционния алианс на Турция бе предизвикано истинско сътресение след оттеглянето на една от водещите партии в съюза – „Добра партия“ на Мерал Акшенер.

Лидерът на дясната "Добра партия" обяви вчера на пресконференция, че “съжалява, че алиансът е загубил способността си да отразява волята на хората и затова го напуска.”

Темата, свързана с оттеглянето на партията на Акшенер от наричаната досега „шесторна маса“, е водеща за всички турски вестници днес – проправителствени и опозиционни.

„Акшенер стана от масата“ („Хюриет“), „Шесторната маса рухна“ („Сабах“), „Земетресение на шесторната маса“ („Сьозджу“), „Акшенер стана със скандал от масата – отново се раздават карти на политическата маса“ („Джумхуриет“). Това са някои от заглавията на някои от водещите вестници, поместени на първите им страници тази сутрин.

В т. нар. "шесторна маса" освен Акшенер бяха включени лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдарголу, лидерът на Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) Али Бабаджан, лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, лидерът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал и лидерът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу.

Причината за решението на Акшенер да се оттегли от алианса бе противопоставянето й на искането на останалите пет партии да издигнат кандидатурата за президент на лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. Мерал Акшенер отправи призив, че по-добре да бъде издигната кандидатурата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу или на кмета на Анкара Мансур Яваш (и двамата от кемалистката формация НРП) заради високите им рейтинги в социологическите проучвания, пишат вестниците.

В. „Хюриет“ отбелязва острия език, който Акшенер е използвала вчера, като цитира думите й, че шесторната маса вече е загубила способността си да бъде „обща разумна платформа, която може да обсъжда издигането на потенциален кандидат за изборите“.

Разцеплението в „шесторната маса“ става два месеца преди предстоящите президентски и парламентарни избори в страната (планирани за 14 май).

Междувременно кметовете на Истанбул и Анкара отхвърлиха призива на Акшенер и обявиха, че подкрепят Кълъчдароглу, информира „Сабах“.

В изявление, публикувано късно снощи, двамата кметове изтъкнаха, че уважават решението на вече петпартийния опозиционен блок да номинира Кълъчдароглу за свой кандидат за президент.

„Като биологично дете на НРП“ и кмет от Националния алианс, не се съмнявам, че блокът ще се разрасне още повече с г-н Кълъчдароглу, който ни представлява на масата на алианса по единния начин, желан от нашия народ, се казва в изявлението на Имамоглу.

Мансур Яваш на свой ред заяви, че предварително е обявил, че няма да действа в разрез с Кълъчдароглу.

Очаква се днес в централата на Партията на щастието да се срещнат петимата лидерите на останалите партии в алианса. Домакин на срещата, планирана за 17 ч., ще бъде Темел Карамоллаоглу.

Акшенер, която се противопоставя на кандидатурата на Кълъчдароглу, напусна шесторната маса, пише опозиционният в. „Сьозджу“, като коментира, че решението е предизвикало истинско „земетресение“ в алианса, който е бил източник „за надежда“ за огромен брой турски граждани.

Изданието добавя, че след продължило 5,5 часа заседание предната вечер петима от членовете на алианса за първи път са се обединили върху решението за издигане на кандидатура на изборите на Кълъчдароглу. Единствена Акшенер е обявила, че е против, след което се е разразила „кризата“.

„Или ще пишем история, или ще се превърнем в история“. Това е заглавието по темата на в. „Йеничаг“, известен с националистическите си възгледи. Изданието цитира думите на Акшенер, според която е имало грешен подход при определянето на кандидат за президентските избори от страна на членовете на „шестчленната маса“.

„Опозиционната маса се срина. Какво ще правят сега САЩ“, пише в заглавие в. „Айдънлък“. Вестникът цитира председателя на турската Патриотична партия Догу Перинчек, който казва, че с решението на Акшенер да се оттегли от опозиционния алианс „са били провалени плановете на САЩ във връзка с предстоящите избори в Турция“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай