Пекин искал помощ от САЩ срещу Черен понеделник

Пекин искал помощ от САЩ срещу Черен понеделник | StandartNews.com

Китайската централна банка търсила помощ от Федералния резерв на Щатите за справяне с дупката в стоковия пазар. Кореспонденция между главите на двете институции, получена от Ройтерс, разкрива, че Китайската централна банка е искала подробности за американския модел, по който е овладяна борсовата криза на Уолстрийт от 1987 г., известна още като "Черния понеделник".

Китайската борса преживява тежък период, след като миналата година правителството позволи на обикновените хора да участват на борсата с пари на заем. 200 милиона непрофесионални инвеститори търгуваха на борсата, като повече от половината се оказаха без средно образование. Случилото се бе определено от анализатори като спукване на инвестиционен балон, което пък доведе до панически разпродажби на китайски активи, загуба на доверието в борсата и спад на индексите.

Кореспонденцията между Китай и САЩ е стартирала в края на юли 2015 г., като Народната китайска банка изпратила до Америка имейл, озаглавен: "Незабавната Ви асистенция е изключително ценна!" Не е ясно дали двете институции са контактували и преди, предлагайки си помощ една на друга. Представители и на двете банки не са коментирали темата пред Ройтерс.

Само няколко часа след първото съобщение от Федералния резерв изпратили на колегите си публични документи за действията, които американската централна банка предприела през 1987 г. Кореспонденцията дава поглед върху това колко разтревожен е бил Пекин от задълбочаващия се финансов смут. "Ще се опитаме да Ви пратим нещо скоро", обещава на китайците тогавашният директор на международния финансов отдел в американската централна банка Стивън Камин. Още преди съмване той пратил резюме от 259 думи за това как Федералният резерв овладял пазара и предотвратил рецесия след "Черния понеделник". Камин изпратил и бележки, които да помагат на китайските финансисти да се ориентират по-бързо и лесно в изпратените документи.

Още в първия месец след дадените насоки Пекин вече е предприел редица мерки за овладяване на борсата, като те следват контура на американския модел. В съобщенията, разменяни между двете банки, Китай е поискала по-конкретно информация за финансовите инжекции, използвани от Щатите. По това време народната банка захранва с ликвидност търговските банки в страната с инжекции за общо над 1,3 трилиона юана чрез споразумения за рефинансиране и различни кредитни инструменти. По-късно следват и още няколко финансови инжекции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай