Папата чака Перес и Аббас на молитва

Папата чака Перес и Аббас на молитва | StandartNews.com

Тел Авив. Папа Франциск се помоли за мир пред бетонната бариера, издигната между Израел и Западния бряг, и призова лидерите на Израел и палестинските територии да отидат заедно във Ватикана, за да се помолят за мир, съобщи Би Би Си.
Франциск е на тридневна официална визита в Близкия изток.

Във Витлеем той произнесе реч, в която заяви, че "е време да се сложи край на конфликтната ситуация, която става все по-неприемлива". Той говори за "трагичните последици от продължителния конфликт" и за нуждата от увеличаване на усилията и инициативите за постигане на мирно решение. По-късно Франциск отслужи литургия пред 8000 души във Витлеем, по време на която каза, че желае да покани президента на палестинската автономия Махмуд Аббас и израелския държавен глава Шимон Перес във Ватикана, "за да се помолят на Бог за дара на мира".

По пътя към Витлеем пък папата спря да се помоли пред 8-метровата бетонна стена, разделяща Израел от Западния бряг.
В рамките на посещението папата се срещна лично и с лидерите на Израел и палестинските територии, както и с Вселенския патриарх Вартоломей. Официално визитата на папата бе определена като изцяло религиозна, но той използва случая да отправи и политически послания, коментират анализатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай