Неделя,

Папата води Великденската меса. Силни послания

От: Стандарт -
848
Папата води Великденската меса. Силни послания
A
A
A

Днес католическата църква празнува Великден. 

Над 1 милиард католици по света отбелязват най-големия християнски празник. Папа Франциск ще отслужи традиционната си неделна великденска литургия на площад "Свети Петър" в Рим, на която се очаква да присъстват десетки хиляди души, предаде ДПА.

По данни на Ватикана миналата седмица на литургията за Палмова неделя са присъствали около 60 000 души.

Тази неделя на католическия Великден християните празнуват възкресението на Исус Христос и по този начин отбелязват победата на живота над смъртта.След литургията на най-важния празник на Римокатолическата църква папа Франциск ще произнесе и традиционната си благословия и послание "Към града и света" ("Urbi et Orbi") от централния външен балкон на базиликата "Свети Петър".Светият престол съобщи, че по случай великденските празници, както и "за да изрази радостта от възкресението на Исус Христос", преддверието на базиликата "Свети Петър" ще бъде украсено с около 35 000 цветя и растения от Нидерландия, и ще се превърне в "цветна градина".

Папа Франциск се завърна в публичното пространство, оглавявайки Великденската бдение в базиликата "Свети Петър".

Това се случи ден след като необичайно студеното време в Рим убеди болния напоследък понтифик да пропусне нощната процесия на Разпети петък в Колизеума.

86-годишният папа се възстановява от бронхит, заради който бе лекуван в болница в продължение на три дни.

Папа Франциск призова за край на всички войни и заклейми несправедливостта и конфликтите по време на проповедта си за Велика Събота в базиликата Свети Петър в Рим, съобщи "Ройтерс"

В началото на Великденското бдение Франциск, който пристигна в инвалидна количка, която използва, за да се справи с болките в коленете, вряза кръст във восъка на висока свещ, така и първата и последната буква от гръцката азбука - алфа и омега - и цифрите на тази година.

След това запалената свещ беше пренесена от свещеник по централния коридор на базиликата, покрай затъмнените пейки, пълни с вярващи.

Последваха ги десетки кардинали и други прелати, всеки от които носеше по-малка запалена свещ.

"Църквата призовава своите синове и дъщери, разпръснати по целия свят, да се съберат заедно, за да бдят и да се молят", каза Франциск в началото на службата.

Литургията в базиликата по време на бдението на най-важния ден на християнството се е превърнала в повод за понтификатите да кръстят няколко възрастни от цял свят.

Избрани да бъдат кръстени на тазгодишното бдение бяха осем вярващи - от Албания, САЩ, Нигерия, Италия и Венецуела, съобщиха от Ватикана.

Един по един те се приближиха до папата и му казаха, че искат да се покръстят. След това се наведоха над умивалник, за да може Франциск да излее вода върху главите им като част от ритуала на тайнството, с което официално ги приема в Католическата църква.

В проповедта си Франциск се опита да подтикне католиците да се обновят за Великден.

"Понякога може просто да се чувстваме уморени от ежедневната си рутина, уморени от поемането на рискове в един студен, твърд свят, в който само умните и силните сякаш успяват да напреднат", каза Франциск. "Друг път може да се чувстваме безпомощни и обезкуражени пред силата на злото."

Той посочи и други източници на обезсърчение: "Нагласите на пресметливост и безразличие, които изглежда преобладават в обществото, ракът на корупцията, разпространението на несправедливостта, леденият вятър на войната."

Но Великден "ни мотивира да продължим напред, да оставим зад гърба си чувството за поражение, да отхвърлим камъка на гробовете, в които често затваряме надеждата си", каза Франциск.

"Силата на Великден, братя и сестри, ви призовава да отхвърлите всеки камък на разочарованието и недоверието".

Изглежда, че издръжливостта му се запази по време на бдението, което продължава повече от два часа, въпреки че на моменти Франциск кашляше или прочистваше гърлото си.

В неделя папа Франциск ще присъства на Великденската литургия на площад "Св. Петър" в Рим за католическия Великден.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com