Пак огън в Карабах, Армения наруши примирието

То трябваше да влезе в сила в 12 ч. днес

Пак огън в Карабах, Армения наруши примирието | StandartNews.com

Пак огън в Нагорни Карабах. Армения наруши примирието, постигнато в Москва след 10 часа преговори снощи. То трябваше да влезе в сила днес в 12 ч.

ВИЖ ОЩЕ: Разбраха се. Путин помири Армения и Азербайджан

Въпреки обявеното примирие арменските въоръжени сили продължават да атакуват позициите на азербайджанската армия , както и населени места, обяви на брифинг Хикмет Гаджиев, съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев. Гаджиев заплаши, че ако Армения продължи провокациите, Азербайджан ще използва правото си на самоотбрана и ще даде „адекватен отговор“. Представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян на свой ред обвини Азербайджан в продължаване на обстрела по територията на Армения. 

"Обявява се прекратяване на огъня от 12ч. на 10 октомври 2010г. с хуманитарни цели за обмен на военнопленници и други задържани лица и на телата на загиналите при посредничеството и в съответствие с критериите на Международния комитет на Червения кръст. Конкретните параметри на режима на прекратяване на огъня ще бъдат съгласувани допълнително", обяни руският външен министър Сергей Лавров след края на преговорите. 

Лавров добави, че Баку и Ереван ще пристъпят към преки преговори с цел скорошно постигане на мирно уреждане на конфликта. Както и че страните признават неизменността на съществуващия преговорен формат.

Фазата на търсенето на политическо решение на конфликта в Нагорни Карабах ще настъпи, ако арменската страна спазва режима на прекратяване на огъня, заяви в интервю за РБК азербайджанският президент Илхам Алиев, предаде ТАСС.

 

"Ще стигнем докрай. Не сме се спрели. Ако арменската страна спазва режима на примирието, то, както казах вчера, ще настъпи фазата на политическото уреждане и ще приключи фазата на принуждаване към преговори", заяви президентът. Той добави, че целта на неговата страна е "възстановяване на целостта на Азербайджан, призната от цялата световна общност, връщане на азербайджанците в първоначалните им традиционно обитавани места", цитира БТА думите на Алиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай