Отново Локдаун в Китай. Причината - Ковид-19

Няма официална информация до кога ограниченията ще бъдат в сила

Отново Локдаун в Китай. Причината - Ковид-19 | StandartNews.com

Китайските власти наложиха локдаун в югозападния град Чънду, в който живеят 21 милиона души след увеличаване на броя на заразените с КОВИД-19, съобщи Асошиейтед прес, цитирано от БТА. На жителите е било наредено да останат по домовете си, а 70 процента от полетите от и до града са били преустановени. Чънду е основен транспортен възел в провинция Съчуан, Градът е и важен правителствен и икономически център.

Началото на новата учебната година в Чънду бе отложено, въпреки че общественият транспорт продължава да работи, а на гражданите е позволено да напускат града само ако докажат, че имат неотложна причина за това.

Според правилата, обявени днес, само по един член от всяко семейство, който може да покаже отрицателен резултат от ковид тест, направен през последните 24 часа, има правото да излиза навън по веднъж на ден, за да купи стоки от първа необходимост.

Няма официална информация до кога ограниченията ще бъдат в сила.

Подобни мерки принудиха милиони хора да останат по домовете си в североизточния град Далян, както и в град Шъцзячжуан - главен град на провинция Хъбей, граничеща със столицата Пекин.  

По време на най-новата вълна на заразата в Чънду бяха регистрирани около 1000 нови случая коронавирус и нито един смъртен случай, но въведените строги мерки показват, че Китай има намерение твърдо да се придържа към политика за "нулев ковид", която обаче нанесе сериозни щети върху китайската икономика с налагането на локдауни, затварянето на бизнеси и изискванията за масово тестване. Китай твърди, че мерките са необходими, за да се предотврати по-широкото разпространение на вируса, който бе открит за първи път в китайския град Ухан в края на 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай