Отмениха предсрочните избори в Македония

Отмениха предсрочните избори в Македония | StandartNews.com

Конституционният съд на Македония отмени предвидените за 5-ти юни предсрочни парламентарни избори в страната. Решението бе прието единодушно.

В документа се казва, че ще бъдат прекратени всички изборни дейности. Партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция поиска мнението на КС относно законността на изборите.

„Поздравявам Конституционния съд за днешното решение, с което става възможно възстановяването на работата на Събранието като първа мярка необходима за разрешаването на сериозната политическа криза в страната", заяви Ахмети в социалната мрежа „Фейсбук".

Призовавам всички лидери, медии и гражданското общество да действат отговорно, имайки предвид ситуацията ... и да се работи за връщане на сигурността, стабилността и реформаторската програма", допълни лидерът на ДСИ. Парламентът беше разпуснат миналия месец от председателя му Трайко Веляновски заради насрочените за 5 юни предварителни избори в страната. Миналата седмица изтече срока за подаване на документи за участие в тях и кандидатите си официално представи единствено ВМРО-ДПМНЕ, съобщава БГНЕС. 

Четирите основни политически сили - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА - се споразумяха през лятото на миналата година за провеждането на предсрочни избори, т.нар. Договор от Пържино. Изборите бяха насрочени за 5 юни, но СДСМ отказва да участва в тях. Според местните и западни анализатор истинските причини за отказа на СДСМ да участва в изборите е, че ще ги загуби съкрушително от ВМРО-ДПМНЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай