Отлагат делото на Морси за догодина

Отлагат делото на Морси за догодина | StandartNews.com

Кайро. Делото срещу сваления египетски президент Мохамед Морси бе отложено за началото на следващата година. Това стана малко след началото на днешното заседание, на което обвиняемият отказа да спазва правилата на съда.

Днес бе и първата публична поява на Мохамед Морси след свалянето му от власт от египетската армия. Тази сутрин военен хеликоптер докара бившия държавен глава и негови приближени в сградата на съда.

Свидетели разкриват, че още с влизането си в залата, Морси е декларирал, че все още се смята за легитимен президент на Египет. Той отказал да носи затворническо облекло и това накарало съдията да отложи делото за 8-ми януари 2013-та. В Египет всеки обвиняем трябва да бъде облечен в специална бяла униформа, когато се явява на изслушване пред съдия. Много от другите обвиняеми в процеса за подстрекаване към убийство на демонстранти също не спазвали правилата на съда и се държали провокативно.

В Кайро днес властите обявиха извънредни мерки за сигурност заради хилядите демонстранти – привърженици и противници на бившия президент. Активисти на забранената партия на Морси - "Мюсюлмански братя", се заканиха да проведат масови протести в следващите дни.

Междувременно бяха разпространени и любителски кадри, които показват как бившият държавен глава изнася разпалени речи в ареста, в които твърди, че властта все още му принадлежи и че е жертва на преврат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай