Откриха европейски център за борба с тероризма в Нидерландия

Откриха европейски център за борба с тероризма в Нидерландия | StandartNews.com

В Нидерландия беше открит Европейски център за борба с тероризма. Представянето му се състоя в Амстердам по време на неформална двудневна среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

Центърът се разполага в централата на Европол в Хага и представлява платформа за ефективен обмен на информация между страните в ЕС и координация на международните операции в борбата с тероризма, транспортирането на незаконно оръжия и финансирането на терористична дейност.

В откриването участие взеха министърът на сигурността и правосъдието на Нидерландия Ард ван дер Стер, еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос и директора на Европол Боб Уейнрайт.

„Създаването на този център ясно потвърждава това. Европа се нуждае от такова сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност и тероризма", заяви холандският министър по сигурността и правосъдието Ар ван дер Стьор на представянето на центъра.

"Центърът започна да функционира на 1 януари. В момента в него работят 30 експерти в областта на борбата с тероризма. В близко време броят им ще се увеличи до 40-50 души", обясни директорът на Европол Боб Уейнрайт.

„Една от основните задачи на експертите е да следят петте хиляди европейци, които се сражават на страната на терористите в Сирия и Ирак. Връщайки се към Европа, те представляват сериозна заплаха за сигурността на нашите граждани и на живота ни. Вече имаме информация за около 3700 чуждестранни терористи. Но това не е пълната картина", добави директорът на Европол Боб Уейнрайт.

Според него трябва активна работа за установяване на връзките на тероризма с подземния свят.

„Запознати сме с много лица, заподозрени в тероризъм, включително организаторите на парижките атентати, които имат криминални досиета за трафик и търговия с оръжие. Структурата, базирана в Европол, ще действа като информационен център, за да се идентифицират тези връзки и да се осигури подкрепа на националните правоприлагащи органи", каза още Боб Уейнрайт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай