От съюзник имамът Гюлен стана държавен враг №1

От съюзник имамът Гюлен стана държавен враг №1  | StandartNews.com

За Анкара движението "Хизмет" е по-голяма заплаха и от терористите

Проповедникът има милиони последователи в 150 страни, живее като изгнаник в Америка

Ако попитате Ердоган как се казва дяволът, той веднага ще ви отговори- Фетхуллах Гюлен. Човекът, който бе обвинен като организатор на неуспелия метеж в Турция, от няколко години е заклеймяван като най-големия враг на управляващите в Анкара. Обвиняван е, че е създал престъпна мрежа, която е пуснала пипала във всички структури. Ердоган я нарича "паралелната държава" и вижда в нея основната причина за всеки опит да бъде разклатена властта му. Срещу Гюлен се води дело за тероризъм и организиране на преврат с цел сваляне на правителството на Ердоган, който до 2014 г. бе премиер. Прокуратурата пък настоява за доживотен затвор на 75-годишния проповедник и бивш имам, който от 1999 година живее в САЩ.

Кой е всъщност Гюлен и какво го направи смъртен враг на най-силния човек в Турция?

Духовният лидер на движението "Хизмет" има милиони последователи в ислямския свят.

През 2008 г. е избран като най-влиятелния интелектуалец в света според анкета на списанията Prospect и Foreign Policy.
През 2013 година "Тайм" го нарежда в топ 100 на най-влиятелните хора в света. Същата година е поставен на 11-о място сред най-авторитетните мюсюлмани. Величаят го като човешкото и модерно лице на исляма. Последователите му уважително го наричат Ходжа ефенди /Господин Учител/.

Гюлен се обявява категорично против радикалния ислям и терора, настоява за диалог между религиите. Подчертава ролята на науката и образованието в развитието на обществото. Смята демокрацията за най-приемлив политически режим и поддържа многопартийната система.

Идеите му вдъхновяват неговите последователи да открият повече от хиляди училища, университети и културни центрове в 150 страни.

Неговото движение няма видима организация и официална членска маса, но е считано за една от най-големите мюсюлмански мрежи в света.

"Хизмет" означава "служба", а мисията му - да проповядва работата в името на общото благо

Имамът призовава за "толерантен ислям", основан на алтруизъм, трудолюбие и добро образование.
Пушенето, пиенето и разводите не се толерират в общността на "Хизмет".

Симпатизантите на Гюлен отделят до 20 процента от заплатите си, за да даряват на организации, свързвани с движението. Заможни последователи пък осигуряват стипендии и помагат на училищата, които са изключително модерно оборудвани.
Критиците на Гюлен обаче го обвиняват, че цялата му дейност има за цел да налага консервативни ислямски ценности в обществото.

Тайните амбиции за политическа власт пък се сочат като една от основните причини за конфликта му с Ердоган. И в момента "Хизмет" има огромно количество поддръжници във всички институции, особено в съдебната система и полицията. "Вие трябва да се движите през артериите на системата, без никой да забележи съществуването ви, докато не достигнете до властовите центрове.

Трябва да изчакате момента, в който притежавате цялата държавна власт, привлекли сте на своя страна цялата сила на конституционната система в Турция". Това казва в своя реч пред свои последователи през 1999 г. Гюлен. Видеозаписът с наставленията му предизвика скандал, а година по-късно проповедникът е обвинен в заговор срещу правителството, чийто премиер тогава е Ердоган. След като заминава за САЩ, Гюлен заявява, че записът е манипулиран. Осем години по-късно всички обвинения срещу него са свалени, макар и в негово отсъствие.

До избухването на скандала Гюлен и движението му подкрепят безрезервно управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

В замяна обаче медийната империя на проповедника също получава доста облаги. Амбициите на Гюлен обаче са далеч по-големи от това да бъде съюзник на управляващите, твърди журналистът Фехми Кору. Според него Гюлен е

искал негови хора да влязат в парламента от листата на ПСР

Ердоган обаче не допуснал партията му да бъде превзета отвътре и това сложило начало на враждата. "Стремежът на Гюлен е да притежава власт. Вестници, телевизии, радиа, всичко, което притежава, трябва да е най-мощното. Подобни са възгледите му и по отношение на политиката", казва Фехми Кору.

Големият разрив идва през 2013 г., когато Гюлен рязко разкритикува бруталните мерки на полицията срещу протестиращите заради застрояването на парка Гези в Истанбул, когато няколко човека загинаха. Впоследствие в цяла Турция започнаха демонстрации срещу твърдите мерки на властта. На свой ред Ердоган обвини привържениците на "Хизмет" като подстрекатели на бунтовете. Същата година избухна голям скандал: 52 високопоставени чиновници от партията на Ердоган бяха задържани по обвинения в корупция. Последваха масови искания за оставка на правителството. Като премиер Ердоган отново видя дългата ръка на Гюлен и дори обяви "Хизмет" за терористична организация, която иска да свали законното правителство. Последва и нареждане да се затворят всички училища на Гюлен.

Войната между двамата най-влиятелни мъже в Турция се задълбочи през пролетта на 2016 г.

През март редакцията на един от най-големите турски вестници "Заман", свързван с Гюлен, бе поставена под контрола на властите.

През април полицията задържа близо 90 души, обвинявайки ги във връзки с "Хизмет".

На 14 юли вестник "Сабах" съобщи, че прокуратурата в Анкара се кани да отправи официално искане до американското Министерство на правосъдието за екстрадирането на Гюлен.

За да дойде и военният преврат, който Ердоган отново приписа на "лидера на престъпна група Гюлен". Като пореден епизод от войната между Ходжа ефенди и Султана, чийто финал още не е ясен.

Печели $25 млрд. за година, проповядва от 14-годишен

Фетхуллах Гюлен е роден в кюрдско семейство на 27 април 1941 година в селцето Коруджук, близо до Ерзурум, Турция. Баща му Рамиз е имам, под негово влияние и Фетхуллах се насочва към класическо ислямско образование. Още на 10 години научил Корана наизуст. Изнася първата си проповед на 14 години, на 19 вече е имам.
През 1961-1962 г. служи в армията.

Изкарва няколко дни в ареста след военния преврат през 1971 г. Следващите 9 години продължава да работи като имам.
Звездният му миг е през 1978 г., когато на негова проповед в Измир попада бъдещият президент на Турция Тургут Йозал, който прави Гюлен популярен сред държавния елит.

От 1981 година той приключва работата си като имам и започва да създава свои школи, набирайки последователи.
През 1988-1991 г. се прочува със серия проповеди в най-големите джамии на Турция. Като автор на над 60 книги през 1994 г. участва в учредяването на Фонд на писателите и журналистите, дори е избран за негов почетен президент. Среща се с папа Йоан Павел Втори и с Вселенския патриарх.

След като преди 17 г. замина за лечение в Америка, проповедникът трайно се установи там. В Пенсилвания той живее в просторно имение, разположено на брега на езеро. Вътре има молитвени помещения и стаи за гости.
За имотното състояние на Гюлен се носят легенди, като според публикации годишната му печалба от свързваните с него близо 30 000 фирми в Европа и САЩ е над 25 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай