Осъдиха на смърт ислямиста Морси (ОБЗОР)

Осъдиха на смърт ислямиста Морси (ОБЗОР) | StandartNews.com

Египет се връща към древния Египет, коментира Ердоган

Съд в Египет осъди на смърт бившия президент на страната Мохамед Морси по обвинение в бягство от затвор през 2011 г. Присъдата бе произнесена днес от съда в Кайро, където срещу Морси се води и дело за шпионаж. Заедно с него най-тежкото наказание получиха още 105-има участници в бягството. Те са негови съратници от движението "Мюсюлмански братя", членове на "Хамас" и на "Хизбула". Бягството бе извършено по време на народното въстание срещу тогавашния президент на страната Хосни Мубарак.

Смъртните присъди трябва да бъдат утвърдени от Върховния мюфтия на Египат, а паралелно с това осъдените могат да обжалват на по-горна инстанция. По-рано Морси бе осъден на 20 г. затвор по обвинение в убийства на протестиращи граждани през декември 2012 г. Той бе свален от власт от военните през юли 2013 г.

Няколко часа след обявяването на присъдите въоръжени застреляха трима египетски съдии на Синайския полуостров, където силите за сигурност се сражават с джихадисти от свързана с ИД групировка. При стрелбата в столицата на провинция Северен Синай - Ел Ариш, пък са ранени други двама съдии, уточнява Франс Прес.

Турският президент Реджеп Ердоган пък бе първият държавен глава, който реагира на произнесената смъртна присъда на Морси.

"Президентът, избран от народа на Египет ... за нещастие е осъден на смърт. Египет се връща към древния Египет", възмути се Ердоган по време на събрание в Истанбул. Той обвини Запада, че си затваря очите за преврата през 2013 г., който свали Морси от власт. "Амнести интернешънъл" пък определи решението на съда като "фарс, основаващ се на недействителни процедури" и настоя Морси да бъде освободен или делото да бъде върнато за гледане в граждански съд

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай