Осъдиха на смърт 529 поддръжници на Морси

Осъдиха на смърт 529 поддръжници на Морси | StandartNews.com

Съд в Египет постанови най-тежката присъда за 529 поддръжници на сваления от власт президент ислямист Мохамед Морси. Смъртните им присъди са по обвинения в убийства на полицаи и атаки към полицията като цяло.

Осъдените, членове на забранената групировка "Мюсюлманско братство", са част от по-голям процес, включващ повече от 1200 поддръжници на Морси. Делото не е на последна инстанция, тъй че подсъдимите имат право да обжалват.

Египетските власти предприеха строги мерки срещу ислямисти, след като Морси бе отстранен през юли. Хиляди бяха арестувани и стотици убити.

Съдът в Миня, на юг от столицата Кайро, издаде решението си след само две сесии, в рамките на които адвокатите на подсъдимите се оплакаха, че нямат шанс да представят своите случаи, съобщава агенция Асошиейтед прес.

Предполагаемите атаки се твърди, че са се случили в южната част на Египет през август, след като силите за сигурност разбиха два протестни лагера с привърженици на Морси край Кайро, които настоаяваха за връщането му на власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай