Осъдиха бившия премиер на Израел на 6 г. затвор

Осъдиха бившия премиер на Израел на 6 г. затвор | StandartNews.com

Бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт получи присъда 6 години лишаване от свобода и глоба от 430 хиляди долара по обвинения в корупция, съобщава BBC.

Обвиненията към Олмерт в корупция датират от времето, когато е бил кмет на Йерусалим, както и министър на търговията и индустрията за периода 1993 - 2006 година. Олмерт и други лица са обвинени за получаване на подкупи за улеснено строителство на жилищен комплекс в югозападен Йерусалим, познат като Холиленд. 9 други лица получиха присъди по скандала. Повечето от тях ще лежат в затвора. Срещу Олмерт бяха повдигнати две обвинения за подкуп.

Съдия Давид Розен от съда в Тел Авив определи извършените от Олмерт престъпления като едни от "най-лошите в наказателния кодекс" и заяви, че "без доверие не може да има почтена обществена служба."

Олмерт разполага с 45 дни да обжалва присъдата, а след това Върховният съд ще вземе решение дали той да влезе в затвора, докато трае процедурата по обжалване. В случай, че го загуби, случаят ще се превърне в прецедент и той ще стане първият премиер, който ще лежи в затвора от създаването на държавата.

По-рано Йерусалимският съд, който го осъди за измама и нарушаване на доверието в случая с Инвеститорския център, му даде една година условна присъда и глоба от 21 700 долара, съобщава „Аарец".

Една такава присъда гарантира край на политическата кариера за Олмерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай