Орбан наложи 40% данък реклама на медиите

Орбан наложи 40% данък реклама на медиите | StandartNews.com

Будапеща. Парламентът на Унгария одобри в сряда данък върху рекламата в медиите, която според критиците допълнително ще подкопае свободата на пресата и осакати медийната индустрия в държавата-членка на ЕС, предаде АФП.

Премиерът Виктор Орбан вече неколкократно беше обвиняван в подкопаване на други ключови демократични институции.

Новият данък е най-новият в серията от т. нар. "специални" налози, приети от правителството на Орбан от 2010 г. насам в сектори, обикновено доминирани от чуждестранни компании, като банковото дело, енергетиката, търговията на дребно и телекомуникациите.

Според новите правила медиите ще внасят 40 процента от рекламните си приходи под формата на данък.

Миналата седмица най-влиятелните телевизии и радиа прекъснаха емисиите си за 15 минути, а вестниците и основните интернет сайтове оставиха заглавните си страници празни в знак на протест срещу новия данък. Смята се, че въвеждането му ще доведе до фалит на много медии и рекламни агенции.

В Унгария рядко се случва медиите, които по традиция се смятат за говорители на правителството, да се обединят срещу негово решение. Парламентът гласува ново законодателство, задължаващо всички медии да се регистрират в държавен регистър и да разпространяват "балансирана" информация.

Унгарският парламент е напълно контролиран от консервативната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, която разполага с две трети от депутатските места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай