Опит за атентат срещу Ердоган

Опит за атентат срещу Ердоган | StandartNews.com

Анкара. Мъж, за когото се твърди, че е носил експлозиви, е бил заловен от силите за сигурност при опит да влезе в сградата, където се помещават офисите на министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, предаде Хюриет.

Охранителите на министър-председателя са скочили срещу 52-годишният заподозрян, идентифициран като Тугрул Байир, докато той се е опитвал да задейства механизма на предполагаема бомба, предотвратявайки атаката.

Министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви, че мъжът не е носил устройство бомба и че той е имал психологически проблеми, според Хюриет.

Съобщава се, че заподозреният e извикал към полицията малко преди инцидента, че ще организира бомбен атентат, след като е отказал да спре за проверка на документите.

CNN Turk обяви, че по данни на източници от Министерски съвет днес към 12.20 часа лицето Туурул Байър, роден през 1961 година, носи съмнителен пакет, не се подчинява на полицейско разпореждане да спре и да се легитимира на булевард „Векялетлер" в Анкара на място, много близо до централната страда на Министерски съвет. По този повод охраната в района стреля предупредително два пъти във въздуха, поваля го на земята и го задържи. В носения от лицето съмнителен пакет за бомба се оказва, че всъщност има обикновен маджун за прозорци.

Държавната Анадолска агенция по-рано съобщи, че заподозреният е в болница след като е бил прострелян в крака. Въпреки това, агенцията по-късно обяви, че полицейските служители са заловили мъжа след три предупредителни изстрела във въздуха.

Съветник на премиера обяви в Twitter, че полицаите са стреляли във въздуха и никой не е бил наранен.

Видео кадри показват интензивни мерки за сигурност, предприети около сградата в резултат на инцидента.

Не е имало официално съобщение за инцидента. Ердоган не се е намирал в сградата по това време.

По-късна днес премиерът заминава на посещение в Мароко, съобщават от канцеларията му.

Според телевизия НТВ до полицията е постъпило телефонно обаждане от мъж, който казал, че е атентатор-самоубиец и отива към офиса на Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай