ООН: Над 7 млн. са загубили домовете си в Сирия

Два милиона сирийци са избягали от родината си

ООН: Над 7 млн. са загубили домовете си в Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. Над 7 милиона души са били принудени да напуснат домовете си и да станат бежанци заради продължаващия от март 2011 г. конфликт в Сирия, съобщи ООН.

Представителят за Сирия на Върховния комисариат на ООН за бежанците Тарик Курди каза, че около 5 милиона сирийци са се превърнали във вътрешно разселени лица, а близо 2 милиона са избягали извън родината си.

Той посочи, че няма достатъчно финансиране за задоволяване на нуждите на сирийските бежанци. Според него страните от ООН са отделили не повече от една трета от нужните средства.

Организацията обяви още, че проби, събрани от експертите на ООН на мястото на предполагаемата химическа атака край Дамаск, ще бъдат изследвани в лаборатория в Швеция. Ръководителят на екипа от инспектори Оке Селстрьом каза, че анализът на пробите ще бъде извършен в Шведския институт за изследвания в областта на отбраната.

Очаква се анализът да отнеме две седмици. Според него предположението, че след предполагаемата химическа атака е минало прекалено много време за събиране на достоверни проби, е погрешно. По думите му материалът е бил събран в кратък срок, така че има добри възможности за анализ. Някои проби ще бъдат също така изпратени за изследване във Финландия.

Галерия: Сирийските бежанци

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай