Оланд обеща да намали данъците

Оланд обеща да намали данъците | StandartNews.com

Париж. Френският президент Франсоа Оланд обеща да съкрати държавните разходи, да намали данъците и да понижи разходите за труд на бизнеса. Така той иска да убеди скептичната общественост, че е способен да вдъхне живот на кретащата френска икономика, пише Financial Times.

В празничното си Новогодишно обръщение Оланд призна, че 2013 г. е била интензивна и трудна заради финансовата криза, която е била „по-дълга и по-дълбока, отколкото сме очаквали". „Платихме цената под формата на по-слаб растеж", добави той.

С най-нисък рейтинг за френски президент след Втората световна война и под натиск от партньорите от ЕС за ускоряване на структурните реформи, Оланд повтори, че негов приоритет през 2014 г. ще е намаляването на безработицата, понастоящем 11%, която според него се подобрява през последните месеци, макар че последните данни сочат обратното.

Без да дава подробности френският президент предложи нов „отговорен пакт" за бизнеса, в рамките на който обеща намаляване на тежките социални разходи върху труда и свиване на бюрокрацията за сметка на създаването на повече работни места от компаниите и по-добър диалог с профсъюзите.

Оланд обеща намаляване на държавните разходи, които са 57% от БВП, за финансиране на по-ниските данъци. „Трябва да харчим по-малко, за да намалим дефицита, но също да сме в състояние да намалим данъците във времето."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай