Оланд: Ако се провалим - война (ОБЗОР)

Оланд: Ако се  провалим - война (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея, заяви Меркел

Ако не успеем да постигнем дълготрайно решение на кризата в Украйна, сценарият е война. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, часове след като заедно с германския канцлер Ангела Меркел разговаряха с руския президент Владимир Путин в Москва. След 5-часовата им среща, която не доведе до пробив в кризата, но завърши с решение за продължаване на преговорите, лидерите на Германия и Франция пристигнаха в Мюнхен, където се провежда международна конференция по сигурността.

Оланд заяви, че разговорите с Путин са една от последните възможности да се избегне война. Меркел от своя страна предупреди, че успехът на разговорите не е гарантиран и коментира, че кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред. "Трябва да постигнем по-нататъшно сближаване на гледните точки, затова този разговор продължава", обясни Оланд.

Малко по-рано Москва съобщи, че преговорите са "конструктивни и съдържателни", като се е стигнало до съгласие да продължи съвместната работа по документ за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато миналия септември в белоруската столица Минск. Споразумението ще трябва да отчете предложенията на украинския президент Петро Порошенко и тези, формулирани от Путин, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Меркел коментира в Мюнхен, че успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран. "След разговорите в Москва не е сигурно, че ще постигнем успех. Но според мен и според френския президент безспорно си заслужава да опитаме", каза канцлерката. Канцлерът посочи, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия. В Мюнхен тя каза също, че Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея. "Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", каза Меркел и добави, че Германия се придържа към концепцията за строителство на "голяма Европа" от Владивосток до Лисабон.

Очаква се днес да има телефонен разговор в нормандски формат на високо равнище относно Украйна. Това означава, че в разговора освен Путин, Меркел и Оланд, ще участва и Порошенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай