Олаф Шолц предупреди Китай. Ще има ли санкции срещу Пекин

Германският канцлер направи коментара два дни след среща с Джо Байдън в САЩ

Олаф Шолц предупреди Китай. Ще има ли санкции срещу Пекин | StandartNews.com

Канцлерът на Германия Олаф Шолц предупреди, че ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия за нейната война в Украйна. Той обаче изрази оптимизъм, че Пекин няма да направи това, предаде Асошиейтед прес.

Шолц направи коментара в интервю за телевизия Си Ен Ен, излъчено два дни след като се срещна с американския президент Джо Байдън във Вашингтон.

Попитан дали може да си представи налагане на санкции срещу Китай, ако Пекин прати помощ на Русия, канцлерът отговори: "Мисля, че би имало последици, но сега сме в етап, когато даваме ясно да се разбере, че това не бива да се случва. А аз съм сравнително оптимистично настроен, че ще имаме успех с нашето искане по този въпрос, но ще трябва да следим и да бъдем много, много предпазливи."

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която беше гост на среща на правителството на Шолц в двореца Мезеберг в Германия, каза , че Европейският съюз засега не разполага с доказателства от САЩ, че Китай обмисля доставяне на оръжия на Русия за нейната война в Украйна, посочва ДПА.

Относно евентуални санкции срещу Китай, ако Пекин предприеме подобни доставки, Фон дер Лайен заяви, че това е "хипотетичен въпрос, на който може да се отговори само ако това стане реалност и факт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай